Bereik je hardloopdoelen met Dreams

Lysanne
Lysanne Wilkens Vrijdag, 13 november 2020
Bereik je hardloopdoelen met Dreams
© Barbara Kerkhof

Wil je een marathon lopen onder 4 uur? Voor het eerst een 5 kilometer volbrengen? Of misschien gewoon meer genieten van het hardlopen? Wat je ook motivatie ook is, het nieuwe Hardloopdagboek Dreams helpt je stap voor stap toewerken naar het hardloopdoel dat jij voor ogen hebt.

Olympisch atlete Susan Krumins lanceert vandaag het hardloopboek Dreams, dat ze samen met marathonloopster Patricia Schreurs samenstelde. Dreams is een hardloopdagboek en werkboek in één, waarmee je doelgericht toewerkt naar een fit en gezond lichaam of jouw ultieme hardloopprestatie.

Dat het bijhouden van een logboek niet de favoriete bezigheid is van de meeste hardlopers, weet ook Susan. “Zelf vond ik het ook nooit heel motiverend om een logboek bij te houden, maar praktisch was het wel. Inmiddels heb ik een manier gevonden waarop het leuk blijft en maak ik wekelijks een planning op een groot whiteboard, gebruik ik habit trackers om inzicht te krijgen in mijn gewoonten en een gratitude board om mezelf met positiviteit te omringen.” Dezelfde creatieve manieren die Susan toepast om haar progressie bij te houden, zijn nu in boekvorm gegoten. “Dreams is heel visueel ontworpen, daardoor krijg je vanzelf zin om het in te vullen. En het is niet zomaar een logboek, er staan ook trainingstips, voedingsadviezen en recepten in.”

Als het aan Susan ligt, is dit het ideale moment om aan een logboek te beginnen. “Nu de wedstrijden nog steeds stilliggen, moeten we opzoek naar andere manieren om onszelf te motiveren. Ook zonder wedstrijden kun je jezelf doelen stellen. Het boek helpt progressie te zien en de intrinsieke motivatie van hardlopers te vergroten. Tegelijkertijd herinnert het boek je eraan om plezier te hebben in het lopen door naar positieve ervaringen te vragen en reiken we tactieken aan om met demotiverende gedachten om te gaan.”

Hardloopdagboek Dreams cover
Hardloopdagboek Dreams Susan 2

Het heft in eigen hand

Of je nu een beginnende loper bent die motivatieproblemen heeft, of een gevorderde loper die praktische tips voor training en herstel zoekt, Dreams biedt genoeg ruimte voor eigen invulling en is daarom voor vrijwel iedere loper interessant. “Het gaat niet om het invullen van zoveel mogelijk zware trainingen of zo snel mogelijke tijden. Dit boek is bedoeld om de intrinsieke motivatie aan te wakkeren”, vertelt Susan. “Dat boek wil je vullen. Niet iedere pagina hoeft perfect te zijn. Zolang er op iedere pagina iets staat, betekent dit dat je naar je doel toewerkt. De motivatie die je zo van binnenuit creëert, is veel sterker dan de motivatie die ontstaat door jezelf met anderen te vergelijken op Strava of social media.”

Een belangrijk onderdeel van het boek zijn dan ook de schema’s waar je zelf mee aan de slag gaat. “Wil je bijvoorbeeld een marathon lopen onder de 4 uur? En weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? Het boek neemt je mee door het hele proces, van het stellen van een doel tot het uitvoeren van een plan”, vertelt Susan. “Het boek werkt bovendien als een stok achter de deur. Zie het als je eigen personal trainer die je niet teleur wilt stellen.”

Susan heeft ook nog wat tips voor het bijhouden van een logboek. “Wees niet te streng voor jezelf. Iedere week hoeft er absoluut niet hetzelfde uit te zien. Heb je een groot doel? Parkeer deze aan het eind van de weg, heb ik altijd geleerd. Vandaag hoef je alleen een paar kilometer de goede kant op te rijden. Ik had natuurlijk ook een schema van 10 weken voor kunnen schrijven, maar ik wil juist dat mensen zelf leren hoe ze het aan kunnen pakken en beslissingen kunnen nemen. Power to you!”

Met het hardloopboek kun je 52 weken vooruit. De weekschema's zijn niet voorzien van datums, dus je kunt op elk gewenst moment beginnen met het hardloopdagboek.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.