Zo loop je een snelle wedstrijd

Woensdag, 21 september 2022
Zo loop je een snelle wedstrijd

Je hebt je netjes aan je trainingsschema gehouden en bent klaar voor je volgende wedstrijd! Maar om een persoonlijk record te lopen, moet je beter presteren dan ooit tevoren. Deze 4 factoren kunnen het verschil maken.

Uitgerust van start

Om optimaal te presteren, is het belangrijk dat je uitgerust aan de start staat. En dat krijg je niet voor elkaar met één nacht goede slaap. Zorg dat je in de laatste week voor de wedstrijd iedere nacht zo’n 8 uur slaapt. Hoe langer je slaapt, hoe meer afvalstoffen er kunnen worden opgeruimd en hoe energieker jij je voelt. Zo weet je zeker dat je fit aan de start verschijnt!

Boost je prestatie met cafeïne

Een dosis cafeïne doet wonderen voor je hardloopprestatie. Uit onderzoek blijkt dat sporters die cafeïne nemen zich minder snel vermoeid voelen. Ook verbetert je adrenalineniveau, alertheid en concentratie. En dat is gunstig om het beste uit jezelf te halen! Het effect van een kopje koffie is het grootst als je deze 1 uur voor de wedstrijd neemt. Een alternatief is cafeïne kauwgom, deze wordt sneller in je lichaam opgenomen en kun je 10 minuten voor de wedstrijd innemen. Test voor de wedstrijddag wel even hoe je lichaam reageert, want cafeïne kan ook maag- en darmklachten opleveren.

Carbonschoenen

Als serieuze wedstrijdatleet kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder carbonschoenen. Deze nieuwe technologie, waarbij een carbonplaat in de schoenzool verwerkt is, heeft voor een ware revolutie gezorgd in de hardloopwereld. Record na record is verbroken, dus als dat ook jouw ambitie is, weet je waar je in moet investeren. Hoe het werkt? Hardloopschoenen met carbonplaat geven veel energie terug tijdens het lopen. De kracht en snelheid van je landing neem je mee in de afzet, waardoor je vooruit wordt gestuwd tijdens het lopen. Belangrijk is wel dat je voldoende snelheid hebt om kracht uit te oefenen op de carbonplaat en van het voordeel te profiteren.

Kies een snel parcours

Zeker niet onbelangrijk: het parcours van een hardloopwedstrijd. Als je een persoonlijk record wil lopen, is het verstandig om een wedstrijd met een snel parcours uit te zoeken. Zo min mogelijk bochten, onverharde paden en hoogtemeters dus. Op vlakke asfaltwegen kun je nu eenmaal makkelijker snelheid maken en je tempo vasthouden. Een goede voorbereiding is het halve werk!

10 kilometer 5 kilometer Evenementen Halve marathon Marathon Wedstrijd Wegevenement Sneller worden