Zo blijf je wedstrijdzenuwen de baas

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 12 april 2023
Zo blijf je wedstrijdzenuwen de baas
© NN Running Team

De wedstrijddag staat voor de deur! Grote kans dat je zenuwachtig wakker wordt. Die kriebels in je buik zorgen ervoor dat je op scherp staat, maar teveel wedstrijdspanning kan zich ook tegen je keren. Hoe ga je om met wedstrijdzenuwen? Marathonloper Roy Hoornweg van het NN Running Team deelt zijn tips.

Zenuwen hebben vaak te maken met prestatiedruk. Het gevoel dat dit hét moment is om jezelf te bewijzen, Hoornweg herkent dat ook: “Hoe langer de afstand, hoe hoger bij mij de spanning is. Bij een marathon kun je niet zomaar in de herkansing, die loop je misschien een of twee keer per jaar. Dat betekent dat je ook maar één kans hebt om te laten zien wat je kunt.”

Deze 5 tips helpen om je zenuwen onder controle te krijgen.

Wees geen controlfreak

Ben jij iemand die álles tot in de puntjes uitzoekt voor een wedstrijd? Dat kan enerzijds rust geven in je hoofd, maar je kunt daardoor ook teveel met randzaken bezig zijn. Hoornweg doet het zelf niet meer. “In het begin had ik dat wel. Ik zocht het allemaal op: Wie doet er mee? Wat doet het weer? Hoe staat de wind? Allemaal zaken waar je toch geen invloed op hebt. Ik kan alleen zorgen dat ik in mijn beste vorm aan de start staat. Die gedachte geeft mij rust.”

Vertrouw in jezelf

Hoe zelfverzekerder je bent, hoe beter je met wedstrijdspanning om kunt gaan, vertelt Hoornweg. In maart scherpte hij bij de CPC Loop Den Haag nog zijn persoonlijk record op de halve marathon aan tot 1.03.58. “Ik wist dat ik in goede doen was. In de voorgaande weken had ik goede trainingen gedraaid waar ik vertrouwen uit kon putten. Dat ik na de eerste kilometer al alleen kwam te lopen in windkracht 5 veranderde daar niets aan. Ik ga het gewoon doen, dacht ik.”

Spreek jezelf moed in

Om dat vertrouwen te creëren, adviseert Hoornweg om jezelf regelmatig positief toe te spreken. “Daar betrap ik mezelf ook vaak op. Dat ik in aanloop naar een wedstrijd regelmatig tegen mezelf zeg dat ik het kan, dat ik goed getraind ben. Ik heb het gevoel dat het werkt, dat sterkt het vertrouwen in mezelf.”

Positieve mindset

Voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd visualiseert Hoornweg de momenten die hij onderweg gaat beleven. Het kan helpen om vervelende zenuwen om te zetten in gezonde spanning. “Bij de Rotterdam Marathon denk ik terug aan de editie in oktober 2021. Daar heb ik veel goede herinneringen aan, met name de sfeer bij de start en finish. Het visualiseren van deze momenten helpt om mezelf op te peppen. Dat ga ik nu wéér meemaken, denk ik dan.”

Omarm je zenuwen

Zenuwen krijg je niet voor niets, gebruik ze dus in je voordeel, tipt Hoornweg. “In een wedstrijd kan ik altijd meer dan tijdens een training. Ik weet dat ik een bepaalde mate van spanning nodig heb om een superprestatie te leveren.”

Zondag 16 april staat Hoornweg aan de start van de NN Marathon Rotterdam. “De zenuwen beginnen waarschijnlijk vrijdag of zaterdag, zodra ik in het atletenhotel ben en al mijn concurrenten zie rondlopen,” vertelt Hoornweg. Zijn doel: een tijd onder de 2.12 uur en een medaille op het NK marathon.

Wedstrijd Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.