Zet de Afsluitdijk Open op je bucketlist

Zondag, 29 mei 2016
Zet de Afsluitdijk Open op je bucketlist
Een lang lint van hardlopers dat bij het opkomen van de zon over de Afsluitdijk loopt. Speciaal voor de Afsluitdijk Open gaat de Afsluitdijk op zondag 4 september voor het eerst in de geschiedenis volledig open voor duizenden hardlopers. Wil jij deze loop toevoegen aan je bucketlist? Schrijf je dan snel in.

De Afsluitdijk Open is een evenement voor vroege vogels. In de nacht van 4 september gaat de Afsluitdijk om 2.00 uur dicht voor alle verkeer. De deelnemers gaan vervolgens vanaf 4.00 uur in verschillende groepen van start, waarbij degenen die tijdens het lopen willen genieten van de zonsopkomst als eerste mogen vertrekken. Om 12.00 uur wordt de Afsluitdijk weer vrijgegeven voor het verkeer. Ben je dan nog niet binnen, dan word je opgepikt door de bezemwagen.

Nieuwe afstanden

De Afsluitdijk Open introduceert nieuwe afstanden in het hardlopen. In plaats van de traditionele 5 en 10 kilometer en de halve en hele marathon kies je hier uit 32,8, 16,4 of 8,2 kilometer. De echte kilometervreters gaan van start in Den Oever, de lopers die kiezen voor de halve Afsluitdijk in Breezanddijk en de lopers van een kwart Afsluitdijk rondom Kornwerderzand. De laatste twee groepen worden met een pendelbus naar de start gebracht. Iedereen komt over de finishstreep in Zurich, aan de Friese kant van de dijk.

Fanzones

De loop over de Afsluitdijk zul je anders dan bij andere evenementen grotendeels zonder aanmoedigingen van fans moeten doen, want de dijk is niet vrij toegankelijk voor publiek. Supporters kunnen wel terecht in de fanzones in Den Oever, Breezanddijk en Kornwerderzand. Voor 5 euro koop je een toegangskaart voor deze fanzones. Let wel op: het aantal fantickets is beperkt.

Beperkt aantal startbewijzen

Dat laatste geldt ook voor het aantal startbewijzen voor de hardlopers. Voor deelname aan de loop over de hele Afsluitdijk betaal je 42,20 euro, voor de halve Afsluitdijk 32,50 euro en voor de kwart Afsluitdijk 22,50 euro. Met je deelname aan de Afsluitdijk Open kun je bovendien ook een steentje bijdragen aan de goede doelen die aan de loop verbonden zijn, de Trombose Stichting en Spieren voor Spieren. Dat doe je door bovenop het inschrijfgeld een extra donatie te doen.

Schrijf je in op de website van de Afsluitdijk Open.

Foto: Shutterstock