Zes lastminute tips voor de marathon

Vrijdag, 5 april 2019
Zes lastminute tips voor de marathon
Sta je binnenkort aan de start van een marathon? Kijk je er reikhalzend naar uit of zie je er best wel een beetje tegenop? In alle gevallen hebben we een aantal nuttige lastminute tips voor je.

Tip 1: vertrouwde schoenen en kleding

Draag tijdens een marathon alleen schoenen, sokken en andere kleding die je eerder hebt gedragen tijdens enkele lange duurlopen. Zo weet je zeker dat je daar geen last van gaat krijgen. Je hebt tijdens die 42 kilometers immers al genoeg andere dingen om je op te concentreren.

Tip 2: zet je naam groot op je shirt

Hoe meer aanmoedigingen onderweg, hoe makkelijker je de kilometers aflegt. Door je naam groot op je shirt te zetten kunnen niet alleen je eigen familie en vrienden je aanmoedigen, maar ook anderen.

Tip 3: vaseline en pleisters

Schurende plekken tijdens het lopen zijn allesbehalve prettig. Voorkom ze door vaseline te smeren op de plaatsen waar het kan gaan schuren, zoals in de liezen en oksels. Plak de tepels af met pleisters of leukopor.

Tip 4: energie tot het eind

Tijdens zo’n lange loop heb je ook onderweg nieuwe brandstof nodig. Bedenk vooraf hoe je tijdens het lopen voldoende energie en vocht binnenkrijgt. Zorg dat je weet waar de drankposten zijn en neem overal iets aan, ook als je denkt dat het nog niet nodig is.

Tip 5: laat het los

Een marathon laat zich niet vooraf uittekenen. Bijt je niet hardnekkig vast in een scenario en vertrouw op je improvisatievermogen om met onvoorziene situaties om te gaan.

Tip 6: kies een pacer

Heb je al een tijd in je hoofd die je ongeveer wilt lopen? Zoek dan voor de start een pacer op. Dit zijn ervaren (halve)marathonlopers die in staat zijn om een zo vlak mogelijk schema te lopen en je onderweg tips en adviezen kunnen geven. Je kunt ze duidelijk herkennen aan hun tenue en uiting met de streeftijd.

Marathon