Wilhelminaberg Trappenmarathon is de zwaarste marathon van Nederland

Bert Pessink Donderdag, 10 september 2020
Wilhelminaberg Trappenmarathon is de zwaarste marathon van Nederland

Voor veel lopers is een hele marathon al een opgave, in het Zuid-Limburgse Landgraaf gaat men nog een stapje verder. Daar wordt komende zaterdag de zesde editie gehouden van de Wilhelminaberg Trappenmarathon. Het marathonparcours bevat geen Coolsingel of Stormvloedkering, maar wel de grootste trap van Nederland, die van de Wilhelminaberg. Die Wilhelminaberg is met een hoogte van 93 meter de hoogste steenberg van ons land. De trap naar de top is maar liefst 248 meter lang en heeft 508 treden. Voor de hele marathon moet je 44 keer die trap omhoog, zeg maar 22.350 treden.

Danny Roufs namens de organisatie Stichting Foras: ‘We gaan dit jaar voor de zesde editie. De marathonlopers starten zaterdag om 09.00 uur. Ook is er een halve marathon, een 10 kilometer en een 5 kilometer. Voor de lopers die geen genoeg van de trappen kunnen krijgen is er ook nog een Last Man Standing, dat betekend dat we om 6 uur ’s avonds, na 9 uur traplopen, kijken wie er de meeste meters gemaakt heeft. Dit evenement slaat aan bij duurlopers die eens iets meer willen dan een ‘gewone’ marathon, zeker nu de grote stadsmarathons niet gelopen kunnen worden. Wij staan met onze compacte organisatie goed bekend door onze kleinschaligheid en onze persoonlijke aanpak. Dat willen we graag zo houden.’

De oorsprong van de Wilhelminaberg Trappenmarathon ligt in de mijnbouw van de Wilhelminaberg die tot 1969 in bedrijf was. De gemeente heeft in de afgelopen jaren de steenberg laten begroeien en de geweldige trap aangelegd. Het parcours wat de lopers zaterdag moeten afleggen is iets meer dan 900 meter lang. Roufs: ‘De lopers gaan via de trap omhoog en daarna achter de berg via een steile glooiende weg weer naar beneden. Het is niet de trap die zeer doet maar de afdaling, die drukt op je bovenbeenspieren. In verband met Covid 19 hebben we een paar aanpassingen gedaan in het programma. Zo hebben we het parcours iets aangepast zodat de lopers meer ruimte hebben, ook starten we in kleine groepjes na elkaar. Ook hebben we met 250 lopers over de hele dag minder lopers toegelaten en weren we de toeschouwers. Het weer voor de zaterdag wordt wel mooi, 22 tot 24 graden. Op de top van de berg heb je dan steeds een uitzicht van tientallen kilometers, dat is genieten voordat je weer aan de afdaling begint.’

Voor komende zaterdag zijn alle startnummers uitverkocht bij de zwaarste marathon van Nederland, wie ook eens mee wil lopen moet dus een jaartje wachten op deze uitdaging maar kan thuis wel alvast gaan oefenen.

www.trappenmarathon.nl

Fotografie: Jo Grzelak

Marathon
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.