'We zullen er weer een mooi loopfeest van maken in onze hoofdstad.’

Bert
Bert Pessink Dinsdag, 28 september 2021
'We zullen er weer een mooi loopfeest van maken in onze hoofdstad.’
© Le Champion

We mogen weer! Met het afschaffen van de 1,5 meter afstand regel hebben de organisatoren van een aantal grote wegwedstrijden de afgelopen week groen licht gekregen om hun evenement door te laten gaan. Daaronder de marathons van Zeeland, Eindhoven, Leiden, Amsterdam en Rotterdam, maar ook bijvoorbeeld de 4 Mijl van Groningen en de Zevenheuvelenloop van Nijmegen. Allemaal lopen die zich mogen verheugen in de belangstelling van vele duizenden lopers en loopsters die na ruim anderhalf jaar wachten en trainen eindelijk weer aan een groot evenement mee kunnen doen.

Komende zaterdag 4 oktober beginnen de grote loopevenementen met de zware Zeeland Marathon tussen Burgh Haamstede en Zoutelande. De week erop, 10 oktober, is het loopfeest tussen Haren en Groningen en in het centrum van Leiden en Eindhoven. In Groningen staat de bekende 4 Mijl (6.437 meter) op de rol, in Eindhoven en Leiden is de hoofdafstand de marathon. Op 17 en 24 oktober staan de twee grootste marathons van Nederland op de kalender, die van Amsterdam en Rotterdam. Dat betekent duizenden marathonlopers in het Olympisch Stadion en op de Coolsingel. Op 20 en 21 november is er dan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, de herfstklassieker over 15 kilometer.

Tijdens de Amsterdam Marathon wordt dit, maar ook komend jaar, het NK Marathon verlopen. Race director René Wit van organisator Le Champion is heel blij dat zijn evenement door mag gaan: ‘We hebben afgelopen week groen licht gekregen dat de Amsterdam Marathon door mag gaan, qua voorbereiding waren we al lang met alle mogelijke scenario’s bezig en daar blijft er nu een van over. We zullen er weer een mooi loopfeest van maken in onze hoofdstad.’

Zeer enthousiast is Wit ook over de strijd om de marathontitels. ‘Die strijd om de nationale marathontitels kon nog wel eens een heel mooie worden. Met Michel Butter (2:09:59), Björn Koreman (2:11:07), Frank Futselaar (2:11:30) en Khalid Choukoud (2:09:55) heeft de mannentop, die zeer aan elkaar gewaagd is, voor ons gekozen. Bij de dames komen de regerend kampioene Bo Ummels en Ruth van der Meijden aan het vertrek. Ik verwacht ook veel strijd in de masters categorieën op ons kenmerkende parcours langs het Rijksmuseum en de Amstel en door het Vondelpark. Inschrijven voor de marathon en het NK, maar ook de andere populaire onderdelen zoals de halve marathon en 8 kilometer kan nog tot zondag 3 oktober.’

Evenementen Marathon
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.