Waarvoor heb je een wedstrijdlicentie nodig?

Rob Veer Woensdag, 8 juli 2020
Waarvoor heb je een wedstrijdlicentie nodig?
Wil je dit najaar een marathon lopen? Dan is het de vraag of die doorgaat. Als dat zo is, dan kun je je zonder meer inschrijven. Soms hanteren organisaties een leeftijdsgrens; soms is er een limiet aan het aantal deelnemers. Om in Nederland deel te kunnen nemen aan een wegwedstrijd (zoals een marathon) hoef je geen lid te zijn van een atletiekvereniging en heb je geen doktersverklaring nodig. Dit betekent niet dat iedereen kan meedoen aan het Nederlands Kampioenschap Marathon, dit jaar op 18 oktober opgenomen in de marathon van Amsterdam. Die beperking heeft niets te maken met je niveau. Of je nu 2:30 of 4:30 loopt: om aan het NK mee te kunnen doen, moet je in het bezit zijn van een wedstrijdlicentie. Een wedstrijdlicentie?

Ja, een wedstrijdlicentie!

Deze heb je nodig om deel te kunnen nemen aan, onder andere, Nederlandse kampioenschappen en wedstrijden op de atletiekbaan (met onderdelen als de 3000m en de 5000m). Om in het bezit te komen van een wedstrijdlicentie moet je lid zijn van een atletiekvereniging of loopgroep. De ‘club’ kan binnen een paar dagen jouw licentie bij de Atletiekunie regelen. Lees hier meer over wedstrijdlicenties.

NK Marathon

Met zo’n wedstrijdlicentie kun je je inschrijven voor het NK marathon in Amsterdam op 18 oktober 2020. Zo vergroot je de kans dat je dit najaar toch nog van start kunt gaan in een marathon. Ron van der Jagt, directeur van het organiserende Le Champion: ‘Op dit moment zijn we in overleg met de gemeente Amsterdam over onze marathon. We zijn optimistisch dat de marathon, inclusief het NK, door zal gaan. Maar op dit moment kunnen we nog geen zekerheid geven.’

Baanwedstrijden

Je kunt je met een wedstrijdlicentie inschrijven voor baanwedstrijden. Vooral ’s zomers zijn er gezellige en zeer goed bezette atletiekmeetings, waar lopers van alle leeftijden en niveaus de strijd met elkaar aanbinden. Je vind ze overal in het land, bijvoorbeeld in Utrecht en Wageningen. Sinds 1 juli mogen deze, in enigszins aangepaste vorm, weer georganiseerd worden. De looponderdelen worden afgewerkt in meerdere series van vergelijkbaar niveau. Je loopt dus altijd met concurrenten die ongeveer even hard lopen als jij. Ideaal voor wie het persoonlijk record aan wil scherpen.

Wat te doen?

Je kunt hier clubs bij jou in de buurt vinden. Zij kunnen je helpen met het verkrijgen van een wedstrijdlicentie. Overigens biedt het lidmaatschap van een club je nog meer voordelen. Je kunt er trainen onder leiding van gecertificeerde trainers en bent bovendien verzekerd tijdens de heen- en terugreis van de training. Via de club ben je gratis lid van het platform hardlopen.nl. Daar krijg je kortingen bij de partners van de Atletiekunie; kun je vragen stellen aan de experts en heb je toegang tot de runningcoach en vele trainingsschema’s.

Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.