Waarom je als hardloper baanwedstrijden zou moeten doen

In samenwerking met ASICS
Lysanne Wilkens Zaterdag, 1 augustus 2020
Waarom je als hardloper baanwedstrijden zou moeten doen
Het lijkt misschien een grote stap of alleen iets voor de echte fanatiekeling, maar ook jij kan deelnemen aan een baanwedstrijd. Je kiest een afstand die bij je past, loopt tegen hardlopers van jouw niveau en voor je het weet heb je een nieuw persoonlijk record te pakken. Vier redenen waarom jij binnenkort aan de start wil staan.

Voor ieder wat wils

Op de atletiekbaan loop je kortere afstanden dan op de weg. De middellange afstandscategorie begint bij 800 meter, dat zijn 2 rondes op de atletiekbaan. Daarna komt de 1500 meter, 3000 meter en 5000 meter. De langste afstand bij baanwedstrijden is de 10.000 meter, waarbij je maar liefst 25 rondjes op de baan aflegt. Zo is er altijd een afstand die bij je past.

Snel parcours

Atletiekbanen staan garant voor snellere tijden dan de weg. Een atletiekbaan is 400m lang en helemaal vlak. Met andere woorden: geen lastige heuvels of haarspeldbochten waar je tijd kunt verliezen. De ondergrond is gemaakt van ‘tartan’, licht verend kunststof materiaal. Daardoor behaal je met minder moeite hetzelfde resultaat en heb je al snel het gevoel dat je vliegt. Veel lopers gebruiken spikes voor een beter krachtoverbrenging en meer grip op de atletiekbaan.

Serie indelingen op tijd

Je hoeft niet bang te zijn dat je niveau niet goed genoeg is om deel te nemen. Bij instuif baanwedstrijden doen deelnemers mee van ieder niveau. Je schrijft je in met je persoonlijke record of tijd die je verwacht te lopen om zo te worden ingedeeld in een serie met concurrenten van hetzelfde niveau. Heb je geen flauw idee welke tijd je neer gaat zetten? Dat is niet erg, want je hoeft geen tijd op te geven. Dan word je meestal in de laatste serie ingedeeld, samen met andere lopers die voor het eerst de afstand lopen.

Goed te volgen

De 400 meter lange rondes maken de wedstrijd voor toeschouwers goed te volgen. Waar je bij wegwedstrijden meestal maar één punt hebt waar jouw supporters je naam schreeuwen, gebeurt dat bij baanwedstrijden iedere ronde. Dat is niet alleen fijne mentale ondersteuning voor jezelf, je supporters kunnen het ook waarderen wanneer zij je net wat vaker voorbij zien komen.

Op de website atletiek.nu vind je een handig overzicht met baanwedstrijden. Voorwaarde voor deelname aan baanwedstrijden is wel dat je lid bent van een atletiekvereniging en beschikt over een wedstrijdlicentie. Dus, waar wacht je nog op?

Wedstrijd
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo ASICS
In samenwerking met

ASICS

Als groot sportmerk heeft ASICS het doel om de loop- en wandelsport te stimuleren en hardlopers zo goed als mogelijk te ondersteunen. ASICS hecht veel belang aan de gezondheid van de mens. Zo luidt ook de slogan van ASICS: Anima Sana In Corpore Sano: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".