Vikingoutdoor Steam Trail: historie, natuur en sportiviteit

Bert
Bert Pessink Woensdag, 12 juli 2023
Vikingoutdoor Steam Trail: historie, natuur en sportiviteit
© Vikingoutdoor

Op 16 september staat in het Gelderse Dieren de bijzondere Vikingoutdoor Steam Trail op de kalender. Hierbij maken maximaal 600 deelnemers eerst een prachtige rit per ouderwetse stoomtrein naar de start. Daar aangekomen gaat het over prachtige afwisselende routes van 15, 25 of 35 kilometer over de Zuid-Veluwe weer terug naar Dieren. Historie, natuur en sportiviteit komen hier bij de Steam Trail samen. Wil je het zelf ervaren? Lees dan zeker verder.

‘Voor onze trails in binnen- en buitenland zoeken we altijd naar een thema en toen ik in de buurt van Dieren liep zag ik de machtige stoomlocomotief met zijn historische wagons rijden. Zo werd het inmiddels succesvolle idee geboren van de Steam Trail’, aldus organisator Peter Taai van Vikingoutdoor.

De stoomtrein met aan boord de trailrunners rijdt vanaf station Dieren richting Apeldoorn. Na een half uur stopt de trein bij de eerste halte, station Eerbeek. Hier stappen de deelnemers uit die meedoen aan de 15 kilometer. Een kwartier na het vertrek uit Eerbeek komt de trein aan op het eindpunt, station Beekbergen. Hier ligt het startpunt voor de routes van 25 en 35 kilometer.

Taai: ‘De sfeer aan boord van de stoomtrein is altijd gemoedelijk en supergezellig. Het is een echte beleving om de rit over de historische en meer dan 100 jaar oude Koningslijn samen te maken. De snelheid van de machtige stoomtrein ligt niet hoog en je hebt daardoor alle tijd te genieten van een afwisselend bos en weidelandschap. Bovendien stopt de trein bij elke overweg om te kijken of het veilig is om die te passeren. Voor en na de rit wil eigenlijk iedereen met de trein op de foto. Eindstation Beekbergen is bovendien een levend museumstation, compleet met oude locomotieven en wagons uit heel Europa, een draaischijf, vleugelseinen en oude kolenkranen.’

Na de briefing op de stations van Eerbeek en Beekbergen beginnen de trailrunners aan hun afstand. De routes zijn samengesteld door lopers uit de regio in samenwerking met Natuurmonumenten, het Gelders Landschap en Stichting Twickel. Taai: ‘Het is met de steeds strengere natuurbeschermingsregels best bijzonder dat we hier nog mogen lopen in het gebied van de Zuid-Veluwe. Het parcours gaat over single tracks en brede paden door het bos, over de heide en langs zandpartijen. De afstanden zijn goed te doen en hebben niet veel hoogtemeters. Onze 15 kilometer is speciaal voor de beginnende trailrunner, de 25 en 35 kilometer voor de geoefende loper. De 300 hoogtemeters op de langste afstand liggen tegen het einde van de route als we over de bekende Posbank richting Koepel de Kaap lopen. Veel lopers die hier nog nooit geweest zijn zullen door het parcours betoverd worden en samen met de beleving van de treinrit wordt er altijd nog lang gezellig nagepraat bij de finish.’

Aan de Steam Trail op 16 september kunnen maximaal 600 lopers deelnemen want dat is de maximumcapaciteit van de stoomtrein. Deze trail is echt iets voor lopers die met de reis in de historische stoomtrein een extra beleving willen toevoegen aan hun sportieve prestatie.

In samenwerking met Vikingoutdoor Steam Trail mogen wij twee startbewijzen weggeven aan onze lezers. Wil jij kans maken om dit zelf te ervaren? Laat hieronder je naam en mailadres achter.*

* de winactie is helaas gesloten, de winnaars hebben op 19 juli een mail ontvangen.

Trailrun
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.