Vestingloop Willemstad, waar historie en natuur elkaar ontmoeten

Bert Pessink Maandag, 10 september 2018
Vestingloop Willemstad, waar historie en natuur elkaar ontmoeten
Het was niemand minder dan Willem van Oranje die het kleine dorpje Ruigenhil, gelegen daar waar het Volkerak en Hollandsch Diep elkaar ontmoeten, in 1583 liet versterken tot een heuse vesting in de vorm van een zevenpuntige ster. Na zijn dood verleende Willems zoon, Prins Maurits, de plaats in 1585 stadsrechten. Willems stad werd Willemstad. In die prachtig bewaarde historische vestingstad staat op 23 september de vijfde Rabobank Vestingloop Willemstad op de agenda. Een jubileum, en dat is een feestje waard.

Willemstad was de woonplaats van de ouders van organisator Perry Bakker van EPICinde Running. Bakker, destijds werkzaam in de organisatie van de Rotterdam Marathon, zag de mogelijkheden om in Willemstad iets moois te organiseren. “Willemstad heeft alle facetten voor een prachtig mooie loop, van de schitterende oude haven ben je in een paar minuten in de groene omgeving rondom Willemstad. Ons parcours ademt naast natuur veel geschiedenis met onderweg kenmerkende gebouwen als de vuurtoren, het Mauritshuis (1623), het Arsenaal (1792), het oude Raadhuis (1587) en de vestingwerken uit 1583. Na de schitterende start bij de vuurtoren met wijds uitzicht over het water, ligt de finish praktisch op de gezellige terrassen binnen de toeristische vesting Willemstad. De laatste drie kilometer voor die finish gaan bovendien licht geaccidenteerd over de stadswallen en langs de bunkervelden”

De Vestingloop Willemstad is de laatste jaren uitgegroeid van 600 naar 2.000 deelnemers. Bakker: “Daarmee zitten we aan onze max. We willen er niet meer hebben want dat zou ten koste gaan van ons concept en we willen het graag gezellig houden. Willemstad ligt precies tussen de provincies Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, maar wij krijgen lopers van Groningen tot Maastricht. Naast de kidsruns, de 5 en de 10 kilometer hebben we dit jaar voor het eerst een wandeltocht en een halve marathon aan ons programma toegevoegd.”

Bakker zorgt met het team van EPICindeRunning en 70 vrijwilligers voor een goed verloop van de Vestingloop Willemstad, waarbij als goede doel de stichting Ambulance Wens centraal staat. Deze stichting verzorgt laatste wensen van terminaal zieke patiënten. Wil je je nog inschrijven, wees er dan snel bij! Kijk op de website van de Vestingloop Willemstad voor meer informatie.

Foto: Organisatie Vestingloop Willemstad

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.