Verover jouw startplek voor de NN Rivals Run

Donderdag, 28 april 2022
Verover jouw startplek voor de NN Rivals Run

Tijdens de NN Rivals Run nemen de 250 snelste lopers van Nijmegen en Arnhem het tegen elkaar op over een afstand van 13,9 kilometer. Vanaf vandaag kun je je kwalificeren voor een startplek in één van de teams. Jasmijn Lau, teamcaptain van Team Nijmegen, deelt haar tips om een plek in de selectie te bemachtigen.

De NN Rivals Run is een nieuw hardloopformat, waarbij hardlopers uit de omgeving van Arnhem en Nijmegen met elkaar de strijd aangaan. De opzet is simpel: in iedere stad starten 250 lopers en wie als eerste 200 deelnemers over de streep in Elst heeft, wint. De finish ligt precies in het midden en het laatste stuk rennen de teams gelijk op.

Om een zo sterk mogelijk team samen te stellen, vindt komende tijd een selectieproces plaats. Om je te kwalificeren moet je een route van minstens 10 kilometer lopen, die je bijhoudt in je favoriete running app (Strava, Runkeeper, etc.). De gemiddelde snelheid, die wordt gemeten door de app, geldt vervolgens als graadmeter. Daarna wordt het interessant: de beste lopers verdienen een plek in de selectie door hun prestatie via WhatsApp te delen met teamcaptains Bram Som (Arnhem) of Jasmijn Lau (Nijmegen).

Tips voor een snelle 10 km

Jouw kwalificatiepoging is een belangrijk moment. Dit bepaalt of je wordt toegelaten tot de uiteindelijke selectie van 250 lopers. Jasmijn Lau, teamcaptain van Team Nijmegen en Europees Kampioen op de 10.000 meter voor atleten onder 23 jaar, deelt haar geheimen om een snelle tijd neer te zetten.

1. Pieken op het juiste moment
Om van jouw kwalificatiepoging een succes te maken, is het van belang dat je deze zorgvuldig plant. Om te pieken op het juiste moment, is het verstandig om je trainingsschema hierop aan te passen. “10 dagen voor je kwalificatiepoging kun je nog een flinke training erin gooien,” stelt Lau. “Zorg dat je in de vermoeidheid komt en het gevoel van een wedstrijd krijgt, maar ga niet tot het gaatje, want je moet wel voldoende herstellen. Mentaal is dit ook een goede prikkel.”

2. Energie sparen
Na deze laatste zware training kun je taperen tot aan je kwalificatiepoging. “Blijf wel hardlopen, maar minder kilometers en minder intensief dan normaal,” vertelt Lau. “Taperen betekent niet een week lang met je benen omhoog, daar krijg je papbenen van. Blijf rustig hardlopen en doe twee dagen voor je kwalificatiepoging nog een loopje die je afsluit met een aantal versnellingen. Zo staan je spieren op scherp.”

3. Snel parcours
Om een snelle tijd neer te zetten, is het slim om een snel parcours uit te zoeken. “Kies een goed parcours met niet teveel heuvels of teveel bochten,” tipt Lau. “Loop niet op een druk tijdstip, dat kan gevaarlijke situaties opleveren en je kunt minder goed doorlopen. De rest van Nederland weet niet dat jij een kwalificatiepoging doet, houd daar rekening mee.”

4. Beste omstandigheden
Normaal gesproken heb je de omstandigheden niet voor het uitkiezen. Maar nu kun je jouw kwalificatiepoging zelf inplannen, dus doe daar je voordeel mee. “Als er ineens harde wind voorspelt is, kun je jouw kwalificatiepoging beter nog even uitstellen. En kun je slecht tegen de warmte? Houd daar dan rekening mee. Kies de ideale weersomstandigheden voor jouw wedstrijd.”

Meedoen?

De snelle vrouwen en mannen uit Arnhem en Nijmegen kunnen zich aanmelden via www.nnrivalsrun.nl om zo op de hoogte te blijven. Vanaf dit moment kunnen de hardlopers zich tot en met 14 juni kwalificeren door bij de snelste 250 lopers van de stad te zitten over een afstand van minimaal 10 kilometer.

Voor Team Arnhem deel je jouw activiteit met Bram op 06 45 53 06 74
Ga je voor Team Nijmegen? Stuur dan jouw activiteit naar Jasmijn op 06 49 53 88 02

Wekelijks wordt via hardlopen.nl de ranglijst per stad gecommuniceerd. Houd de site dus in de gaten en zorg dat jij jouw plekje bemachtigd!

NN Rivals Run Kwalificiatie visual 1920x1080px
Evenementen Motivatie