Verbroedering bij de Vestingloop ’s-Hertogenbosch

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Maandag, 2 mei 2022
Verbroedering bij de Vestingloop ’s-Hertogenbosch
© Vestingloop

Zondag 22 mei is er in ’s-Hertogenbosch maar één ding dat telt: hardlopen. De hele stad staat in het teken van de Vestingloop. Voor de Bossche Mari Durieux (55) is het een jaarlijkse traditie.

De eerste keer dat Durieux deelnam aan de Vestingloop was in 2013. “Ik was net begonnen met hardlopen, omdat ik fitter wilde worden. Voor die tijd rookte ik een pakje sigaretten per dag en had ik nog nooit gesport. De Vestingloop werd een omslagpunt. Ik had een doel om naartoe te trainen en wilde goed voor de dag komen. Een goede tijd lopen, al had ik geen idee wat dat was,” blikt Durieux terug. “Ik vond het super spannend en had twijfels over alles. Ik wist niet hoe de drankposten werkten en het duurde ook even tot ik realiseerde dat het niet gebruikelijk is om te kletsen met iedereen tijdens het lopen. Het was allemaal nieuw voor me.”

Juist de Vestingloop bleek een goede keuze voor het begin van Durieux hardloopcarrière. “De Vestingloop is zo laagdrempelig dat iedereen mee kan doen. Dat hardloopevenement smaakte naar meer, inmiddels is hardlopen in mijn leven verweven.” vertelt Durieux, die sindsdien geen Vestingloop meer heeft gemist. Of hij nu aanwezig is als hardloper, onderdeel van het Cheering Team van Running Junkies of zoals dit jaar als fotograaf. “Het leuke is dat ik als fotograaf overal aanwezig kan zijn. Van de Kidsrun tot de 15 km Trail Run en Abdi Nageeye die deelneemt aan de Ultra Run van 50 km. Ik weet hoe het voelt om als deelnemer mee te doen, dus het is heel tof dat ik dat nu door de lens kan vastleggen.”

Vestingloop 2019065 Mari Durieux bij de Vestingloop
Vestingloop2018013 Vestingloop
Vestingloop 2019480 Vestingloop
Mari Durieux met de Running Junkies Mari Durieux met de Running Junkies bij de Vestingloop

Voor alle niveaus

De slogan ‘Waar lopen bijna bijzaak is’ zegt genoeg. Het gaat bij de Vestingloop niet alleen maar om de prestaties, de belevenis is juist wat centraal staat. “Het biertje achteraf op de Parade is net zo belangrijk als het evenement zelf. Misschien wel belangrijker,” vertelt Durieux. “Wat mij betreft is dit het leukste hardloopevenement van Brabant. Lopers van alle niveaus komen naar de Vestingloop, dat is denk ik ook de aantrekkingskracht. Iedereen is gelijk, je merkt echt dat hardlopen verbroedert. En dat het dit jaar eindelijk weer kan onder normale omstandigheden is fantastisch.” Dit jaar zullen voor het eerst ook foodtrucks op het finishterrein aanwezig zijn, waardoor het bourgondische karakter nog sterker benadrukt wordt.

Het programma van de Vestingloop is divers en biedt voor ieder wat wils: een 5, 10 en 15 km trimloop, 1 km Kids Run, 15 km wedstrijdloop, 15 km Trail Run, 50 km Ultra Run én bedrijvenloop. Alle onderdelen finishenop de Parade, aan de voet van de Sint-Janskathedraal. De routes brengen je door de historische Vestingstad en natuurgebied Het Bossche Broek. “Ik zie nu al dat het enorm leeft in de stad. In het natuurgebied HetBossche Broek zie je de laatste maanden veel meer hardlopers trainen en ook in de hardloopwinkel waar ik werk, spreek ik veel hardlopers die gaan deelnemen. Dat is leuk om te merken.”

Heb jij je startnummer al binnen?

Vestingloop 's-Hertogenbosch

Het programma van de Vestingloop is divers en biedt voor ieder wat wils: een 5, 10 en 15 km trimloop, 15 km wedstrijdloop, 15 km Trail Run, 50 km Ultra Run én bedrijvenloop.

Schrijf je in!
Evenementen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.