Velsertunnel Run: voor één keer geen auto’s, maar hardlopers door Velsertunnel

Dinsdag, 29 november 2016
Velsertunnel Run: voor één keer geen auto’s, maar hardlopers door Velsertunnel
Door de Velsertunnel op de A22 tussen IJmuiden en Beverwijk rijden normaal gesproken auto’s, vrachtwagens en motoren. De tunnel wordt momenteel gerenoveerd en daarom was dit weekend dé gelegenheid om een hardloopwedstrijd te organiseren. In plaats van auto’s waren er afgelopen zondag duizenden hardlopers in de 768 meter lange tunnel te bewonderen. De deelnemers zijn het erover eens: de Velsertunnel Run was een groot succes.

Bijna 60 jaar na de originele opening van de Velsertunnel werd hardlopers de kans geboden de tunnel op sportieve wijze te betreden. Het evenement bleek een schot in de roos, want de Velsertunnel Run was met een limiet van 6.000 lopers volledig uitverkocht. Daarnaast stonden naar schatting liefst 8.000 toeschouwers langs het parkoers.

Telstar

De deelnemers begonnen bij het Rabobank IJmond Stadion - waar voetbalclub Telstar zijn thuiswedstrijden afwerkt – en finishten in de Breestraat in Beverwijk. Onderweg moesten zij logischerwijs door de Velsertunnel. De hardlopers legden precies 7,68 kilometer af, een knipoog naar de lengte van het overdekte deel van de tunnel die 768 meter lang is.

Voor veel deelnemers was dit een eenmalige kans om eens door de tunnel te lopen, waar zij normaal gesproken altijd doorheen rijden. Of voor vaststaan in de file. Tim Hoogewerf (25) uit Beverwijk is erg enthousiast over het evenement. “De Velsertunnel Run is een heel leuk initiatief! Alles was ook goed georganiseerd. Wat mij betreft absoluut een jaarlijkse traditie van maken!”

Leuke sfeer

De eveneens 25-jarige Roy Nagel sluit zich bij die woorden aan: “Het evenement was top georganiseerd, met een leuke route om te lopen. Er was veel belangstelling van omwonenden en er hing een leuke sfeer langs het parkoers. Zonde dat het een eenmalig evenement is!”

Als het aan deze twee deelnemers ligt, komt er dus een volgende editie. De kans lijkt op het eerste oog klein dat de tunnel nog een keer wordt afgesloten voor verkeer en opengesteld voor hardlopers. Omdat de tunnel die Velsen onder het Noordzeekanaal met Beverwijk verbindt momenteel gesloten is voor een grondige renovatie, was er de gelegenheid om een eenmalig hardloopevenement te organiseren. Begin januari gaat de tunnel weer open voor verkeer en razen er weer ‘gewoon’ auto’s door de tunnelbuizen.