Van Es en Choukoud pakken de titel in Schoorl

Bert
Bert Pessink Woensdag, 15 februari 2023
Van Es en Choukoud pakken de titel in Schoorl
© Erik van Leeuwen

Afgelopen zondag waren de Nederlandse kampioenschappen 10 kilometer op de weg tijdens de 43e Groet uit Schoorl Run. Het deelnemersveld was ook dit jaar zeer sterk, bovendien had een aantal sterke Belgen de reis naar het Noord-Hollandse dorpje gemaakt. Onder bijna perfecte weersomstandigheden, 8 graden en nagenoeg geen wind, regende het persoonlijke en andere records.

Uitschieters waren de eindtijden van winnaar Simon Debognies (België) en natuurlijk Diane van Es. Debognies rende in zijn eerste deelname in Schoorl solo naar 27:48 minuut. Van Es liep haar race naar het kampioenschap ook bijna solo. Haar winnende tijd van 30.29 is een absolute wereldtijd en tevens een verbetering van het oude nationale record van Lornah Kiplagat uit 2004 met 30! seconden. Nationaal marathonkampioen Khalid Choukoud pakt na 2011 en 2013 met 28:34 zijn derde Nationale titel op de 10 kilometer.

Diane van Es zit in een flow na goede prestaties in de Tilburg Ten Miles en de Dam tot Damloop. Een trainingsstage van zes weken op hoogte in Namibië deed zijn werk in Schoorl. Afgelopen week zette ze haar parcoursrecord in de 8 kilometer van Apeldoorn al sneller met kilometertijden van 3:05 minuten.

‘Ik had een globaal plan. Ik wilde snel starten, er meteen goed in knallen en dan maar kijken hoelang ik het hoge tempo zou volhouden. Precies dat heb ik gedaan. In het begin was ik alleen nog in het gezelschap van twee atleten U20 jaar, maar vanaf vier kilometer moest ik het alleen doen. 15:09 minuten op de 5 kilometer was al een indicatie dat het heel hard ging, maar het was nog ver. Ik had al enkele keren eerder in Schoorl gelopen, dus ik wist wat me nog te wachten stond. Het lukte me om het tempo ook in de laatste kilometers hoog te houden. Vol ongeloof passeerde ik de eindstreep op de Heereweg. De vorm was goed en ik wist dat ik ooit een tijd als deze zou kunnen lopen, maar niet dat het dit weekend al zover was’, aldus Van Es.

Marathonloper Khalid Choukoud had tevoren bedacht dat hij kans zou hebben op de titel als het een harde race zou worden. ‘Als marathonloper heb ik geen vlammende eindsprint in huis, maar ik kan wel lang een hoog tempo lopen. Ik was daarom blij dat de organisatie met de snelle Belgen Koen Naert en Simon Debognies twee lopers naar Schoorl had gehaald die meteen na de start de race hard maakten. Dat gaf mij vertrouwen op de titel. In de strijd om het goud moest ik eerst een gaatje laten vallen met Noah Schutte die ook een sterke start had. Na zeven kilometer had ik Noah bijgehaald en ben ik er meteen overheen gegaan. Met langjarige kennis van het parcours heb ik zo hard mogelijk doorgelopen. De laatste 200 meter wist ik het, dit was mijn dag. Ik heb genoten van die laatste meters, want dit gevoel op de 10 kilometer heb ik tien jaar niet gekend. Ik ben superblij met mijn huidige niveau, die 28:34 heb ik vorig jaar in Manchester ook al eens laten zien.’

Choukoud gaat zich, met de nationale titel 10 kilometer op zak dit jaar richten op meer snelheid voor de marathon. ‘In het voorjaar loop ik geen marathon, ik wil eerst nog sneller worden op de 10 kilometer en de halve marathon. Om in een najaarsmarathon de stap naar 2:07 uur te maken moet ik de halve marathon in 60 minuten kunnen lopen, de komende maanden ga ik daarin investeren.’

Wedstrijd Wegevenement
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.