Unieke hardloopervaringen voor het goede doel

Maandag, 11 december 2023
Unieke hardloopervaringen voor het goede doel
© Oeganda Marathon

Wil jij jezelf uitdagen én daarbij iets bijdragen aan de wereld? Neem deel aan een hardloopevenement waarmee je het goede doel steunt. Een onvergetelijke en bevredigende ervaring!

Hardlopen voor het goede doel kan een extra motivatie zijn. Je loopt niet zomaar voor jezelf, maar zet jezelf in voor anderen. Bekende goede doelen waar hardlopers zich voor inzetten zijn bijvoorbeeld KiKa, KWF en CliniClowns. Maar ook in andere delen van de wereld kun je hardlopend een verschil maken.

Oeganda Marathon x Stichting Knowledge for Children

De Stichting Knowledge for Children is de Nederlandse partner van de Oeganda Marathon. Via deze organisatie krijg je de kans om hardlopend de Oegandese schoonheid te ontdekken, terwijl je bijdraagt aan het lokale onderwijs. Je boekt een compleet pakket, waarbij je een week lang op reis gaat. Je loopt niet alleen de Oeganda Marathon, maar bezoekt ook de projecten in de gemeenschap waar jij aan bijdraagt.

Alle deelnemers worden aangemoedigd om sponsorgeld op te halen, dat door Stichting Knowledge for Children wordt ingezet om duurzame onderwijsprogramma’s te ontwikkelen. “Omdat de middelen in Oeganda beperkt zijn, is het moeilijk om te investeren in onderwijs,” vertelt directeur Ties Obers. “Daar kunnen wij vanuit Nederland aan bijdragen. Met je inschrijfgeld en het sponsorgeld dat je als deelnemer ophaalt, steun je projecten in de lokale gemeenschap.”

De Oeganda Marathon wordt gehouden in en rond Masaka, een middelgrote stad in Centraal Oeganda. “Hardlopen door Oeganda betekent lopen over rode klei, stoffige zandwegen en door de prachtige natuur. Het parcours brengt je bovendien langs de projecten die we ondersteunen.” De 10 Kilometer is de meest populaire afstand. De route slingert door en om Masaka heen, waarbij je veel pittige heuvels beklimt. De halve en hele marathon maken een extra lus waarbij je ook een groot deel van de landelijke omgeving ziet.

Lijkt dit avontuur je wat? De volgende editie van de Oeganda Marathon vindt plaats op 31 mei 2024.

IMG 20220604 071104 hdr Oeganda Marathon

Two Oceans Marathon x Run4Schools

Leslie Pangemanan, oprichter van Run4Schools, liep twintig jaar geleden voor de eerste keer de Two Oceans Marathon. 56 kilometer, waar hij zelf een ‘sponsorloop’ van maakte. “Destijds was dat nog bijzonder,” vertelt Pangemanan. “Ik haalde geld op bij vrienden en familie, dat ik wilde gebruiken om sportmateriaal voor basisscholen in Zuid-Afrika te kopen. Die actie was zo’n succes, dat ik dit structureel wilde organiseren.”

Zo ontstond Run4Schools. De stichting zet zich in om kinderen in de townships van Kaapstad van een divers activiteitenaanbod te voorzien, zowel tijdens en na school, door sport-, dans- en muzieklessen te organiseren en financieren. “We bereiken 5000 lokale kinderen via de scholen. Zowel leerlingen, als kinderen van de straat,” vertelt Pangemanan trots.

De Two Oceans Marathon staat bekend als een van de mooiste marathons ter wereld. Het evenement dankt haar naam aan het feit dat je zowel langs de Indische- als de Atlantische Oceaan loopt. De eerste 28 kilometer is valsplat, daarna loop je over de prachtige kustroute Chapman’s Peak, door Houtbaai en beklim je Constantia Nek, dat een stijgingspercentage van bijna tien procent heeft. “Het parcours is behoorlijk uitdagend, maar het uitzicht is adembenemend,” weet Pangemanan, die de Two Oceans Marathon zelf al 17 keer heeft volbracht.

Als deelnemer kun je kiezen voor een geheel verzorgde reis, maar je kunt dit ook zelf regelen. Wat volgens Pangemanan in ieder geval niet mag ontbreken, is het bezoek aan de projecten waar je met jouw sponsorgeld aan bijdraagt. “De dag na de wedstrijd neem ik deelnemers mee de townships in om de scholen te bezoeken die we ondersteunen. Zo zien zij waar het sponsorgeld terechtkomt. Het is niet alleen de race die onvergetelijk is, het is de complete ervaring.”

De Two Oceans Marathon staat gepland op 13 en 14 April 2024. Meer informatie vind je hier.

Whats App Image 2023 11 24 at 15 34 09 Two Oceans Marathon
Marathon Motivatie Evenementen