Ultramarathons: gekkenwerk of droomdoel?

Dinsdag, 17 oktober 2017
Ultramarathons: gekkenwerk of droomdoel?
Een marathon is voor veel hardlopers al lang genoeg, maar voor wie meer kilometers zoekt bestaat een grotere uitdaging: de ultramarathon. Dat zijn afstanden vanaf 50 km tot 100 km en soms ook nog verder. Is dat een droomdoel voor jou of denk jij: gekkenwerk!?

Tijdens een ultramarathon ben je uren non-stop aan het hardlopen. Bij extreme evenementen gaat het zelfs over meerdere dagen waarbij je onderweg kampeert. Het gaat dan niet meer om de snelle tijd die je loopt maar om het bereiken van de finish. Dat is al een enorme prestatie op zich.

Vijf mooiste ultra's

De meeste ultramarathons worden door de ruige natuur gelopen en dat maakt ook dat het ontzettende mooie tochten zijn. We zetten de vijf mooiste in Nederland en België op een rij:

Indian Summer Ultra

De Indian Summer Ultra is een trail avontuur door het Drentse landschap over de afstanden 60 km, 102 km of 127 km. Je loopt hierbij over heide, akkers, bossen en uitgestrekte open velden. Met 142 deelnemers is dit een relatief kleinschalig evenement.

Meer info: Indian Summer Ultra

SallandTrail

Bij de Salland Trail loop je vanuit Nijverdal door het uitgestrekte landschap van de Sallandse Heuvelrug. Je kunt hier kiezen uit 50 of 75 km en eens in de twee jaar ook een 100 km. Je loopt hier ook over de heide, maar vlak is het zeker niet overal: je klimt en daalt wat af waardoor je toch 436 hoogtemeters maakt.

Meer info: SallandTrail

60 en 120 km van Texel

In 1991 liep Jan Knippenberg, pionier van het ultralopen, voor het eerst de 60 km van Texel. Ondertussen is de Zestig van Texel uitgegroeid tot de grootste ultramarathon van Nederland. Je loopt hierbij in totaal 12 km over het strand en het het tweede deel van 32 km geheel verhard. Bij de 120 km start je in Den Burg en loop je naar de veerhaven en terug naar Den Burg.

Bekijk dit evenement in de hardloopkalender.

Grizzly 100k

De Grizzly 100k komt door drie landen: Nederland, België en Duitsland. Behalve de 100 km kun je ook kiezen voor een kortere 83 km. Deze tocht door de Voerstreek staat garant voor mooie uitzichten en pittige beklimmingen: je overbrugt in totaal 2400 hoogtemeters.

Meer info: Grizzly 100k

Legends Trail

Nog één extreme trail dan: de Legends Trail van 250 km. Dat deze trail zwaar is kun je al zien aan het aantal hoogtemeters (7000 m) en de tijdslimiet (maximaal 61,4 uur). Een ander feit waar de zwaarte uit blijkt: minder dan de helft van de starters haalt de finish. Maar als je die 250 km volbrengt ben je dus in één klap een legende.

Meer info: Legends Trail

Bron: Campz.nl

Foto: Shutterstock

Ultrarun Trailrun