Ugly Sweater Run Amsterdam, de vrolijkste run van het jaar!

Bert Pessink Dinsdag, 11 december 2018
Ugly Sweater Run Amsterdam, de vrolijkste run van het jaar!
Zaterdag 15 december is het wereldberoemde Vondelpark in Amsterdam het decor voor de ‘vrolijkste 5 kilometer van Nederland’. Dan nemen ruim 2.000 in foute kersttruien gestoken lopers deel aan de 4e Ugly Sweater Run.

De oorsprong van de Ugly Sweater Run ligt een aantal jaar geleden toen de foute kersttruien vast onderdeel werden van het jaarlijkse kerstdiner. Organisator Jeroen Wit: “Mensen verschenen in steeds gekkere truien aan de kerstdis en wij zijn daar als Ugly Sweater Run op aangehaakt met een loop over 5 kilometer in diezelfde trui. Een grotere afstand zou trouwens te lang zijn in zo’n warme trui. Het eerste jaar hadden we 500 uitgelaten deelnemers, het jaar erop 1.000. Afgelopen jaar weer bijna een verdubbeling naar bijna 2.000, dat het maximale aantal wat we in het Vondelpark kwijt kunnen.”

Het kenmerkende van de Ugly Sweater Run is natuurlijk de trui, maar deelnemers kunnen zich zo gek aankleden als ze willen. Veel deelnemers gaan helemaal los met hoofddeksels of haken twee truien aan elkaar. Voor de “Best Dressed” is er voor aanvang van de warming up zelfs een prijs.

“De sfeer is echt geweldig vrolijk, je kan bij ons je lol op. Als je om je heen kijkt zie je dat de ene loper nog gekker verkleed is dan de ander. Het is lachen en vrolijk samenzijn. De kerstman en de klanken van Wham en Mariah Carey ontbreken evenmin. Bovendien geven we iedereen voor de massale warming up bij het openluchttheater in het Vondelpark een kerstmuts en spuiten we heel veel nepsneeuw. Dat geeft fantastische foto’s,” aldus Jeroen Wit.

Nadat onder leiding van de meerijdende kerstman de bont verklede meute binnen is begint bij Groot Melkhuis de after party met snert en glühwein. Natuurlijk mag een goed doel met deze kerstloop niet ontbreken, dat is Save the Children. De Kloffie Kompany zamelt tijdens de Ugly Sweater Run oude herenkleding in voor de Amsterdamse daklozen.

Inschrijven voor de vrolijkste 5 kilometer van Nederland kan via de website www.uglysweaterrun.nl

Foto: David Stegenga

Wegevenement
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.