Trailrunning: tips & tricks van een topper

Zaterdag, 6 mei 2017
Trailrunning: tips & tricks van een topper
Trailrunning is hot, aan die stelling is weinig overdreven. Het aantal evenementen groeit als kool en daarmee ook de beschikbare specifieke materialen. Trailrunning is veel meer dan ‘gewoon’ hardlopen je eigen weg zoeken, off-road, door velden en bossen, weg van de gebaande paden. Een spoor door het natuurlandschap is voldoende voor een hardlooproute, zoals de naam van de discipline doet vermoeden. Komend weekend staan in het Limburgse Gulpen op de Koning van Spanje-trail de NK Trailrunning op het programma. Een prima gelegenheid om de basis van de sport en deskundig advies door te nemen.

Het onvoorspelbare, de natuur en de vrijheid van trailrunning bieden elke hardloopliefhebber iets extra’s, maar deze vorm van hardlopen is vooral ook een nieuwe, spectaculaire uitdaging voor de meer geoefende loper, zo blijkt. Hoewel het impulsieve, ongekaderde karakter van trailrunning velen aantrekt, is een degelijke voorbereiding vereist. Verschillende soorten ondergronden, hoogteverschillen, water en modder, je trotseert ze alleen met de juiste materialen en training. Deze week vertelt Tim Pleijte, twee jaar geleden de eerste Nederlands kampioen trailrunning, hoe je je prepareert voor deze vorm van hardlopen.

Parcourskennis

Tijdens het NK-weekend staan er verscheidene afstanden op het programma, maar de top loopt op zondag een heuse marathon van 42 kilometer door het Limburgse land. Net als voor een wegmarathon is bestudering van het parcours belangrijk, maar door de verschillende ondergronden en de hoogtemeters luistert die research bij trailrunning een stuk nauwer. “Als je weet wat je kunt verwachten qua ondergrond en hoogtemeters kun je daar gericht op trainen”, zegt Pleijte. “Door bijvoorbeeld veel in het bos of op het strand te lopen, afhankelijk van de wedstrijd. Maar onverhard trainen en heuvels op en af rennen is op zijn minst wel aan te raden!”

Schoenen

Wat kleding betreft verschillen de adviezen niet zo veel van hardlopen op de weg. Laagjes zijn aan te raden bij kou, net als waterafstotend materiaal als er regen wordt verwacht en voldoende ventilerende stof is natuurlijk ook belangrijk, zeker bij iets hogere temperaturen. Schoeisel is echter een heel specifieke aangelegenheid. Pleijte: “Ik kijk naar de ondergrond die je kunt verwachten. Als je gaat lopen in een gebied met veel rotsen of zand zijn noppen niet direct nodig. Loop je echt in een gebied dat na een week lang regen veranderd is in een waar modderbad is het handig daar rekening mee te houden, dus schoenen met grotere noppen voor extra grip. Zelfs als het op de dag zelf dan lekker weer kan zijn.”

Bepaal je eigen doel

Op het niveau van Pleijte staat de prestatie centraal, maar hij snapt goed dat velen trailrunning oppakken vanwege de omgeving, de natuur. “Meestal ben ik toch voornamelijk met mezelf bezig”, stelt hij. “Ik probeer erop te letten dat ik mijn energie juist verdeel en wil natuurlijk een zo goed mogelijke wedstrijd lopen. Maar er zijn ook genoeg deelnemers die speciaal voor het parcours een bepaalde wedstrijd lopen, dan zou ik zeggen geniet daar dan van en focus niet teveel op je race. Het is denk ik allemaal afhankelijk van de doelen die je vooraf hebt gesteld.”

Ook benieuwd naar de racetaktiek, de grootste uitdagingen van trailrunning voor Pleijte en de gadgets die hij graag gebruikt? Lees het hele interview op atletiek.nl.

Trailrun