Tips voor evenementen met warm weer

Vrijdag, 24 juni 2022
Tips voor evenementen met warm weer
© Lysanne Wilkens

Tikt de temperatuur meer dan 25 graden aan? Sprinters kunnen dat waarschijnlijk waarderen, maar hoe langer de inspanning wordt, hoe uitdagender dat voor je lichaam is. Zeker tijdens een hardloopevenement, waar je op topniveau wil presteren. Met deze tips bereid je jezelf zo goed mogelijk voor!

1. Drinken

Drinken, drinken, drinken. Dat is het belangrijkste devies als het warm is. Niet alleen voor en tijdens je wedstrijd, maar juist ook daarna. Je verliest tijdens een wedstrijd veel vocht en daarmee ook belangrijke vitaminen en mineralen. Het is belangrijk dat je die snel weer aanvult en dat doe je het beste met water of een sportdrank. Neem een drinkgordel mee onderweg en sla de drinkposten niet over. Uitdroging betekent prestatieverlies, dus dat moet je zien te voorkomen!

2. Pet of haarband

Met een petje bescherm je je hoofd goed tegen de zon, maar het kan er ook voor zorgen dat je hoofd oververhit raakt. Een zweetbandje of een haarband kan dan een goed alternatief zijn om te voorkomen dat het zweet vanaf je voorhoofd in je ogen drupt. Draag je toch het liefst een pet? Kies dan een goed ventilerende pet.

3. Smeren

De zonkracht is in de zomermaanden sterk, dus vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème. Doordat je zweet, is je huid tijdens het hardlopen vatbaarder voor de schade van UV-straling. En kijk goed of je zonnebrand waterproof is, zodat hij ook zijn werk blijft doen als je onderweg begint te zweten.

4. Luister naar je lichaam

Als je nog niet veel getraind hebt in zulke warme temperaturen, is dat voor je lichaam extra wennen. Geeft het een signaal af dat het tempo iets te hoog ligt, luister daar dan goed naar. Doe het wat rustiger aan, wandel een stukje en stel desnoods de eindtijd die je in je hoofd had zitten wat bij.

5. Luchtige kleding

Zorg voor lichte en luchtige kleding. Een singlet met korte broek of een rokje is bijvoorbeeld geschikte hardloopkleding als het warm is. Draag je te veel kleding, dan kan je lichaam de warmte niet kwijt en loop je kans om oververhit te raken.

Weer