Thuisgevoel bij de Halve van Den Helder

Maandag, 11 maart 2019
Thuisgevoel bij de Halve van Den Helder
Beeld je eens in: lopen over een parcours dat je leidt langs Rijksmonumenten als een oude werf, forten, de grootste gietijzeren vuurtoren van Europa. Als bonus ren je in de schone lucht langs de dijk en zee (en nee, je hoeft niet te ploeteren door het zand). Dat allemaal tijdens een wedstrijd waarin je de ruimte hebt om je eigen tempo te lopen en een goede tijd neer te zetten. En oh ja, de start en finish is op maar zo’n 50 meter van de kleedruimtes. Al deze ingrediënten samen vormen de Halve van Den Helder.

De komende jubileumeditie op 14 april is een bijzondere: niet alleen is het de tiende keer dat het evenement wordt gehouden, maar mogelijk ook meteen de laatste. Het bestuur dat in al die jaren het evenement heeft georganiseerd, stopt ermee en vooralsnog is er geen opvolging gevonden. Uiteraard is er een grote zoektocht gaande naar de volgende generatie bestuurders.

Het doel tien jaar geleden was Den Helder op z’n mooist laten zien en laten beleven, blikt voorzitter Marco Bena Brandini terug. “Dat is gelukt en daar ben ik trots op. We hebben een mooi sportief evenement neergezet voor alle leeftijden, dat door een compact team met heel veel vrijwilligers wordt gedragen.”

Hoewel we aan de vooravond van de tiende editie staan, noemt Marco de eerste Halve voor hem de mooiste. “Toen had ik ook nog echt de spanning of alles wat we hadden uitgedacht ook echt zou lukken.” En dat deed het: “Het is dan ook mooi dat we deze tiende editie nog steeds met ons vaste team mogen organiseren en we een hechte vrijwilligersclub hebben. Zonder al deze vrijwilligers - zo’n 250 mensen - zou er geen Halve zijn.”

Tijdens de Halve van Den Helder kunnen volwassen lopers kiezen voor de 5 kilometer, 13,7 en uiteraard de halve marathon. Daarnaast is er een bedrijvenloop, waarmee je met je bedrijf een sportief visitekaartje afgeeft en ook nog eens goede doelen steunt. Voor kinderen zijn er een kids- en scholierenloop. Voorinschrijven voor de onderdelen kan tot en met zondag 17 maart.

Waarom je mee zou moeten doen volgens voorzitter Marco? “Niet alleen omdat het mogelijk de laatste editie is. Wat de Halve uniek maakt voor mij is de combinatie recreatief en sportief. Je bent ook bezig op een geweldig parcours en route, en hebt de start en finish op een toplocatie: de oude Rijkswerf Willemsoord. Alles ligt compact bij elkaar. Veel deelnemers voelen zich dan ook thuis bij ons.”

Foto: Halve van Den Helder

Wegevenement