Terugblik op geslaagde Looptrainersdag 2016

Maandag, 7 november 2016
Terugblik op geslaagde Looptrainersdag 2016
Zaterdag 5 november vond op Papendal de 21e Looptrainersdag plaats. Edwin Kammerman was er aanwezig en schreef voor ons het volgende verslag.

De Looptrainersdag 2016 is ten einde en net als de voorgaande jaren was het weer een ontzettend geslaagde dag. Bijna 1.100 looptrainers kwamen naar Papendal voor een scala aan activiteiten. Van praktijksessies op de baan van Jip Vastenburg tot lezingen van Andrea Deelstra over haar olympische droom en Anton Engels over fabels en feiten.

Workshops & lezingen

Deelnemers konden zich inschrijven voor verschillende workshops/lezingen die in drie ronden gegeven werden. Bert van Essen en Maarten-Jan van de Braak hielden bijvoorbeeld een lezing getiteld ‘Hardloopblessures onder de loep’. Wist je dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor blessures, maar meer mannen geblesseerd raken? Dit komt niet alleen doordat er meer mannen lopen, maar ook doordat vrouwen verstandiger omgaan met blessures.

Andrea Deelstra deelde haar dromen voor Tokio en vertelde over haar weg naar Rio. “Zonder ervaring ben je nergens”, aldus de olympiër. Overwinningen en teleurstellingen horen daar allebei bij.

Anton Engels sprak over feiten en fabels in de hardloopwereld. Voorkom je met rekken blessures? Maakt het niet uit op welke schoenen je loopt? Zijn belangrijkste boodschap was dat je als trainer niet alles klakkeloos moet aannemen. Neem een kritische houding aan en vraag waar bepaalde beweringen op gebaseerd zijn.

Praktijksessies

Naast workshops en lezingen konden de deelnemers zich ook opgeven voor verschillende praktijksessies. Voormalig topatleet Robert Lathouwers gaf deze onder de noemer ‘Een goed voorbeeld is het halve werk’. Atlete Jip Vastenburg liet zien dat ‘een goed begin het halve werk is’. Looptrainer Wilfred Materman van AV Attila nam deel aan deze sessie, omdat hij zijn lopers graag nieuwe dingen wil aanbieden in de warming-up. “Met praktische tips, het voordoen van oefeningen en door de trainers zelf te oefeningen te laten doen, heeft Jip trainers geholpen met het uitdenken van de warming-up.”

Berber van den Berg liet de looptrainers kennismaken met wenden en keren. Bij voetbal zijn deze bewegingen een essentieel onderdeel van de training, maar bij lopen worden ze niet altijd getraind. “Wenden en keren is niet alleen belangrijk bij balsporten, ook bij hardlopen is het heel belangrijk”, aldus Berber van den Berg.

Foto: Erik van Leeuwen