Sylvestercross: een echte cross met een unieke sfeer

Bert Pessink Vrijdag, 28 december 2018
Sylvestercross: een echte cross met een unieke sfeer
De Sylvestercross in Soest wordt jaarlijks gelopen op oudejaarsdag. Jong en oud, topper en recreant, scholier en businessloper meten zich in bijna 30 wedstrijden nog één keer in het duinzand van Soest. Voor wie dat wil geeft de Sylvestercross, op 31 december, een laatste kans voor 2018 om je nog even uit te leven.

Marcel Versteeg, oud Nederlands kampioen en deelnemer aan de WK Cross, is verantwoordelijk voor het topveld. Versteeg: “We boffen in Soest met de Soester Duinen. Door dit geaccidenteerde gebied kun je met recht spreken over een echte cross. Het parcours loopt zowel door het bos, als door open gebied en heeft een aantal echte kuitenbijters waar je kort moet aanzetten. Vooral het laatste gedeelte naar de finish omhoog door het mulle zand is echt mooi. Zowel de start als de finish zijn trouwens in het losse zand.”

Bijzonder aan de Sylvestercross is niet alleen het prachtige parcours, maar ook de sfeer rond oudejaarsdag. Versteeg: “Oudejaarsdag heeft echt iets speciaals. Je ziet elkaar voor het laatst in het sportjaar, mag nog een keer de sportschoenen of spikes aandoen en na de finish kun je gezellig bijpraten voordat je met oliebollen naar het vuurwerk gaat kijken. Die sfeer bij ons is echt gemoedelijk.”

In totaal verwacht de organisatie bijna 4.000 lopers aan de start, waaronder ook toplopers. Michel Butter en Khalid Choukoud gaan het in de prominentencross opnemen tegen internationale toppers als Napoleon Salomon (Zweden) en Samuel Fitwi (Duitsland). Bij de dames komen Jasmijn Lau en Julia van Velthoven aan de start tegen onder andere de beste Belgische loopster Imana Truyers.

Voorzitter van de Sylvestercross is Evert ten Kate. “Naast de prominenten op de laatste dag van het jaar, hebben we voor alle jeugd en master categorieën een uitdagend crossparcours uitgezet. Daarnaast hebben we een grote scholierencross, een G-cross en een bedrijvenloop alsmede enkele prestatielopen. Onze scholierencross is een vast onderdeel, heel toegankelijk en laagdrempelig. Met de jeugd denken we vooruit. Bovendien zijn we van mening dat iedereen het wel gehad heeft met de standaardlopen. We proberen daarom elk jaar verder te ontwikkelen. Zo hebben we dit jaar een extra tent bijgeplaatst voor de lopers. Ik hoop op maandag 31 december veel lopers te ontmoeten in Soest. De omstandigheden zijn elk jaar anders, maar de datum blijft gelijk.”

De Sylvestercross begint dit jaar al om 09.30 uur met de jongens pupillen D. Het programma van bijna 30 wedstrijden sluit om 15.10 uur met een prestatieloop over 1,2 of 3 ronden van ca. 3 kilometer. Inschrijven kan nog via de website www.sylvestercross.nl, maar ook nog op de dag zelf ter plaatse. Het goede doel van de 38e Sylvestercross is de Bas van de Goor Foundation.

Foto: Jaap van den Broek

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.