Stevensloop: Een ijskoude vierde editie

Maandag, 19 maart 2018
Stevensloop: Een ijskoude vierde editie
Nijmegen profileert zich al jaren als echte loopstad van Nederland met de bekende Zevenheuvelenloop in november, de Marikenloop in juni en de Vierdaagse van Nijmegen in juli. In 2015 kwam daar in maart de Stevensloop bij, simpel en alleen omdat er een wens was onder de lopers om een echte stadsloop door de Karelstad te hebben.

De eerste editie was al meteen een schot in de roos en in 2017 vond op het halve marathon parcours zelfs de strijd om de Nationale titel plaats. Afgelopen zondag zette Stichting Zevenheuvelenloop met hulp van ruim 400 vrijwilligers weer een top editie neer. Ondanks een extreem lage gevoelstemperatuur, veroorzaakt door de straffe oostenwind, stonden dit jaar 6500 deelnemers aan de start naast het Kronenburgerpark. Deze editie stond in het teken van goed ingepakte lopers en vrijwilligers tegen de snijdende kou met extra loopkleding en warme mutsen.

Het parcours voerde de deelnemers vanaf de start als een kleurrijk winters lint via de Oversteek, de nieuwe 1200 meter lange en 60 meter hoge stadsbrug, over de Waal. Daarna over het open gedeelte richting stadseiland Veur Lent, waar de oostenwind vrij spel had. Volgens veel deelnemers was die wind dit jaar de grootste tegenstander. Na de passage over de oude Waalbrug lag de finish op de monumentale Grote Markt, gelegen aan de voet van de naamgever van de loop, de Stevenskerk. Op een groot gedeelte van het parcours is deze toren een mooi richtpunt voor de lopers.

Om de sfeer voor de deelnemers extra te verhogen was er zondag op 20 plekken langs de route muziek. Regiolopers Jesper van de Wielen en Julia van Velthoven wonnen de hoofdafstand, de 10 kilometer. In 2019 wordt de vijfde editie van de Stevensloop georganiseerd op 17 maart.

Tekst: Bert Pessink
Foto's: Tijs van Leur