Schrijf je nog snel in voor de Midwinter Marathon!

Donderdag, 21 december 2017
Schrijf je nog snel in voor de Midwinter Marathon!
Op 3 en 4 februari wordt in Apeldoorn de Midwinter Marathon georganiseerd. Dit loopevenement werd in 1974 voor het eerst georganiseerd en is daardoor een echte klassieker. De afgelopen jaren is dit evenement sterk gegroeid, vooral op de Acht van Apeldoorn.

De Midwinter Marathon Apeldoorn heeft de marathonafstand dan nog wel in de naam, maar die afstand is sinds 2015 geschrapt van het programma. Voorzitter Frans Mulderij legt uit waarom: "We hadden eigenlijk knelpunten op alle afstanden. Sinds we de finish op de Loolaan hebben, zijn we gegroeid van 5000 naar 15.000 deelnemers. Dat zijn enorme groeistuipen geweest."

Meer ruimte

Die groei heeft als gevolg gehad dat de marathon werd geschrapt. "Daar finishten ook maar 500 deelnemers op. Ten opzichte van de Acht van Apeldoorn is dat weinig: daar zijn we gegroeid van 2000 naar bijna 7000 deelnemers. We zijn dus een hele andere lopersgroep aan het bedienen." Doordat de marathon niet meer in het programma zit, hebben deelnemers op de andere onderdelen ook meer ruimte gekregen.

Natuurmarathon

Sinds vorig jaar is er wel een ander soort marathon terug op de zaterdag: een trailmarathon door het Kroondomein Het Loo. "Dat is echt puur een natuurbeleving, waarbij je kans hebt om herten en everzwijnen te spotten. Daar zit ook geen wedstrijdelement in: het gaat zonder tijdwaarneming echt om optimaal genieten van de natuur."

Kleinschalig

Volgens Mulderij is het een unieke kans en ook maar voor een beperkte groep. "De rentmeester van Kroondomein Het Loo heeft ons toestemming gegeven voor dit evenement als het kleinschalig blijft. Daarom kunnen maar maximaal 150 deelnemers meedoen. Dat aantal hadden we al in een aantal dagen bereikt."

Afwijkende afstanden

Voor de andere afstanden van de Midwinter Marathon op de zondag kun je nog wel inschrijven. Als je naar de afstanden op het programma kijkt, zul je zien dat dit geen standaard afstanden zijn: de Mini-marathon van 10 Engele Mijlen, de Asselronde van 25 km en de Acht van Apeldoorn over 8 km. Voor iedere loper wat wils.

Uitvallers na grote ronde

De herkomst van deze afwijkende afstanden gaat ver terug, legt Mulderij uit. "De Midwinter Marathon heeft zich altijd gekenmerkt door bijzondere afstanden. Na de eerste marathon in 1974 bleek dat deelnemers na de grote ronde uitvielen. Toen is al een Asselronde bedacht van 27 km. Die is ontstaan dus omdat lopers afhaakten. De mini-marathon was ook rare afstand: 18,8. km.

Voorbereiding op voorjaarsmarathon

Drie jaar geleden zijn de afstanden iets afgerond naar: 8 km, 10 Engelse Mijlen en 25 km. "Die 25 km is de ideale voorbereiding op de marathons in het voorjaar. De 8 km is een ideale afstand voor de minder geoefende loper. Dat kun je vrij snel aan. Op die afstand doen ook vrij veel scholieren uit Apeldoorn mee. Zij kunnen daar dan weer studiepunten mee halen."

Niet duur

Het inschrijfgeld kan volgens Mulderij laag gehouden worden omdat alles relatief low budget wordt georganiseerd. "We geven geen startvergoeding aan toplopers en we draaien volledig op vrijwilligers."

Serious Request

Op dit moment staat Apeldoorn geheel in het teken van het Glazen Huis voor Serious Request. Bij je inschrijving voor de Midwinter Marathon kun je daarom nu ook al een bijdrage geven aan Serious Request.

Ga voor meer informatie en inschrijven naar: midwintermarathon.nl

Trailrun