Santaruns en meer evenementen rond de kerstdagen

Woensdag, 7 december 2016
Santaruns en meer evenementen rond de kerstdagen
Het is een beeld dat iedereen wel kent: een bonte verzameling van hardlopers in kerstmannenpakken. De zogenoemde Santaruns worden ook dit jaar weer door het hele land gehouden. Veelal met een laagdrempelig karakter, waardoor het voor elke loper mogelijk is om deel te nemen. Maar tijdens de kerstdagen worden er niet alleen evenementen georganiseerd voor kerstmannen; ook de prestatieloper komt aan zijn trekken. We lichten een aantal serieuze en minder serieuze wedstrijden uit.

De straten van Zwolle (Overijssel), Groningen, Prinsenbeek (Noord-Brabant) en St.-Annaparochie (Friesland) worden in de week voor kerst weer overspoeld met hardlopers met baarden en rood-witte kleeddij. De Santaruns worden veelal aangekleed met gezellige muziek langs de route en sfeervolle verlichting. De fanatiekste kerstmannen kunnen terecht bij de Santarun in Zwolle: daar loop je een parcours van maximaal negen kilometer.

Kerstcross

Tweede kerstdag staat bol van de kerstcross-evenementen. Bijvoorbeeld in Den Haag, waarbij er voornamelijk in de duinen gelopen wordt. Maar ook in Spanbroek (Noord-Holland), Heerlen (Limburg) en Nieuw-Heeten (Overijssel) wordt er gelopen op (deels) onverharde parcours. Het levert vaak een spannende strijd op. Behalve de Belte Kerstcrossloop vallen alle crossen onder auspiciën van Atletiekunie. In Den Haag wordt op dezelfde dag tevens een kerststrandloop over het Scheveningse strand gehouden. Geschikt voor jong en oud en alle categorie hardlopers.

Zin om vóór de kerstdagen nog een marathon te lopen? Dan is de Rendierjager Kerstmarathon uiterst geschikt. Op de laatste zondag voor kerst loop je in de bossen tussen de Drentse dorpjes Gieten en Gasselte een halve (vier ronden) of hele marathon (acht ronden).

Op zoek naar meer suggesties? Bekijk alle loopevenementen van dit weekend of later in de kalender.