Richard Douma: ‘Durven wachten tot laatste 150m’

Zondag, 6 augustus 2017
Richard Douma: ‘Durven wachten tot laatste 150m’
Van 4 tot 13 augustus wordt in Londen het WK Atletiek gehouden. ASICS Frontrunner Dennis Licht was bij de perspresentatie van de Nederlandse atletiekploeg en interviewde daar de Nederlandse atleten over hun favoriete trainingen en wedstrijdrituelen. Aflevering 3: Richard Douma.

En wie Richard niet kent, moet dit interview maar eens terugkijken. Een atleet die kritisch over zichzelf kan zijn, maar waar iedereen graag naar luistert. Een nuchtere ‘ietwat’ brutale atleet in de positieve zin van het woord. Zijn races zijn nooit saai om naar te kijken. Richard is namelijk voor niemand bang. Een hardloper pur sang. Vorig jaar werd hij knap vierde op de Europese Kampioenschappen Atletiek in Amsterdam. Richard Douma is gekwalificeerd voor de 1500 meter. Zijn persoonlijk record: 3:35.77.

Richard, hoe is met je?
Uitstekend. In tegenstelling tot vorig seizoen ben ik fris en ken ik geen pijntjes.

Wat zijn je verwachtingen voor het WK in Londen, of heb je als debutant geen verwachtingen?
Net als elk toernooi denk ik dat ik er gewoon weer blind in moeten vliegen, natuurlijk wel met verstand lopen, maar niet met bepaalde verwachtingen. Gewoon per race bekijken en zo goed mogelijk finishen. Het is en blijft een 1500 meter, er kan van alles gebeuren. Het kan een tactische langzame race worden of een snelle race. Mijn benen kunnen alles aan. Ik voel me gewoon heel erg goed.

Afgelopen weekend liep je een 800 meter in het Belgische Heusden, ben je daar tevreden over?
Ja, de race was goed. Ik had alleen verwacht dat ik richting de 1.47 laag had gelopen, maar uiteindelijk was het zelfs net geen persoonlijk record. Precies wanneer wij moesten lopen kwam er een stoot wind en regen. Ik zat dicht op mijn tegenstanders die al 1.45 in de benen hebben. Dus ik moet tevreden zijn, er komt nog wel een ander moment in betere omstandigheden om mijn persoonlijk record aan te scherpen op de 800 meter.

Heb je nog een speciale training in de planning in aanloop naar het WK?
Ik kan een week op Papendal verblijven voor een pre-camp, maar ik blijf lekker thuis bij mijn vriendin, lekker bij mijn hond (Atos) en lekker werken. Gewoon thuis mijn ding doen en samen trainen met mijn coach Louis. Ik heb zelfs net nog even gewerkt bij de Runnersworld in Soesterberg voordat ik hier naar toe kwam. Het niveau is gewoon goed, dus ik denk dat ik nog wat tempowisselingen in de trainingen ga doen, maar geen gekke trainingen meer. Twee weken geleden liep ik nog 2 x 800 meter in 1.52 en 1.51. Ik voel dan ook dat er meer in zit dan 3.35 op de 1500 meter. Ik denk dat ik nog wel 2 seconden harder kan, maar die race is nog niet voorbij gekomen. Misschien als ik Monaco had mogen starten. Misschien moet ik een jaartje geduld hebben. Mijn moment komt nog wel.

Denk je dat de finale kan halen in Londen? Of is dat eerder een droom dan realistisch?
Ik heb dit seizoen maar drie keer een 1500 meter gelopen, ik hoop dat het er 6 worden. Dus series, halve finale en een finale. Natuurlijk is dat heel moeilijk, maar je moet gewoon slim lopen, gedurfd lopen, lef tonen en durven wachten tot de laatste 150 meter. Daar liggen kansen!

Hoe ziet jouw wedstrijdvoorbereiding eruit?
In Londen loop ik heel laat, 21:30u ofzo. Dus ik ga geen wekker zetten. Beetje uitslapen, op nuchtere maag loslopen, hapje eten en dan de hele dag uit mijn neus eten. Nee hoor, geintje natuurlijk. Het is ontzettend saai om de hele dag op mijn bed te liggen. Misschien neem ik wel mijn PlayStation mee. Dat doe ik ook soms als ik op trainingskamp ga. En anders voor de tijdverdrijf even nog de stad in even stukje wandelen en koffie drinken met de coach. We zitten in Londen, dus misschien ga ik wel even snel naar de Towerbridge. Ik kan niet de hele dag gefocust zijn. Het liefst zou ik net als thuis even een stukje gaan wandelen met mijn hond Atos, maar dat kan nu niet.

Is je hond belangrijk voor jou?
Hij loopt als een tierelier en is wel echt een loopmaatje voor mij. Hij heeft alleen hartproblemen gekregen, dus kan niet altijd mee, maar gisteren heeft ‘ie nog drie kwartier met mij mee gelopen. En dag ervoor nog een uur.

Laatste vraag! Heb je nog niets speciaals wat je eet op de wedstrijddag?
Nou, niet echt. Ik moet alleen oppassen dat ik niet te heet eet anders krijg ik last van je weet wel.. ;) In de call-room, de verzamelruimte voordat je het stadion in gaat, eet ik nog soms een broodje met pindakaas, een eierkoek of half banaantje. Ik wil niet het gevoel hebben van een lege maag. Ik ga niet zo snel over mijn nek, dus kan alles eten. Maar voor mij geen fancy sportreep of speciale sportdrank. Ik vind Vitamin Water prima. Dus ik eet en drink wat ik lekker vind en een beetje suikers heeft. Dat geldt ook voor mijn horloge. Ik heb wel een GPS horloge, maar meestal loop ik gewoon met een stopwatch. Lekker simpel. Ik loop op de ‘natuur’! Geen muziek aan mijn oren. Allemaal niet.