Ren tegen kanker. Voor wie ren jij?

Donderdag, 7 juli 2022
Ren tegen kanker. Voor wie ren jij?

Of je het nu zelf krijgt of iemand die je kent; kanker ontwricht je leven. Zo ook voor Lisanne (26). Bij haar man Jesse werd afgelopen jaar Hodgkin ontdekt, een vorm van lymfeklierkanker. In oktober rent ze haar eerste marathon en laat ze zich sponsoren voor KWF. “Met Ren tegen kanker kan ik mijn machteloosheid omzetten in kracht, mijn doelen halen én een steentje bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek waaraan ik zelf zoveel te danken heb, omdat dit mijn lieve Jesse helpt om er weer bovenop te komen.”

‘Nu moet ik het wel echt gaan doen’

“Nu ik kanker van zo dichtbij meemaak, besef ik me des te meer dat morgen niet gegarandeerd is. En dat je dus je dromen moet laten uitkomen wanneer dat kan. Ik roep al heel lang dat ik ooit eens een marathon wil rennen. Ik vind het wel enorm spannend om me te laten sponsoren voor Ren tegen kanker, want nu moet ik de TCS Amsterdam Marathon wel écht gaan rennen, natuurlijk.”

Rollercoaster

Lisanne was 13 toen ze verkering kreeg met Jesse. Op de dag dat ze 12,5 jaar samen zijn, in november 2021, zouden ze gaan trouwen. “Maar twee maanden voor de bruiloft ontdekte Jesse opeens een bobbeltje in zijn nek.”

“We dachten niet meteen het ergste. Een opgezette lymfeklier kan meerdere oorzaken hebben. De huisarts vertrouwde het echter niet en liet een echo maken. Toen ze na een paar uur belde dat ze Jesse de volgende dag nog wilde spreken, rinkelden bij Jesse de alarmbellen. Direct daarna ging weer de telefoon. Het was de aankoopmakelaar. Na 1,5 jaar huizenjacht was ons bod eindelijk geaccepteerd. Wat een rollercoaster!”

“De volgende dag hoorden we dat het waarschijnlijk foute boel was. We annuleerden onze geplande vakantie naar Denemarken. Jesse werd onderzocht en geopereerd. Ondertussen planden we de bruiloft én tekenden we ons koopcontract. Alsof het nog niet hectisch genoeg was, begon ik ook nog met een nieuwe baan. Zo bizar hoe het leven aan de ene kant stil komt te staan, maar aan de andere kant ook gewoon doorgaat.”

Trouwen en chemo

“Begin oktober kregen we definitief te horen dat Jesse kanker had: Hodgkin. Het gaat een kloteperiode worden, maar Jesse wordt beter. Dat was de boodschap. De specialisten gaven ons veel hoop en dachten met ons mee. De chemo’s werden zelfs zo gepland dat hij zich op de dag van de bruiloft zo goed mogelijk zou voelen.”

‘Samen kunnen we alles aan!’

Het helpt Lisanne om er met mensen over te praten. “Toen ik in oktober mijn nieuwe collega’s ontmoette heb ik meteen verteld dat mijn man ziek is. Het klinkt misschien gek, maar daardoor ontstond er direct een band. Er zijn zoveel mensen die kanker van dichtbij meemaken. Ik vond erg veel steun in de persoonlijke verhalen die zij met me deelden. Daarom deel ik ook graag mijn verhaal. Om anderen te steunen die hetzelfde moeten meemaken. En zet ik me in voor Ren tegen kanker. Om bij te dragen aan een beter leven voor iedereen die geraakt is door kanker!”

Ren tegen kanker en draag bij aan baanbrekend kankeronderzoek

Voor wie ren jij?

Schrijf je in voor een evenement naar keuze of ren je eigen rondje. Iedere stap die je zet maakt impact in de levens van iedereen die leeft met en na kanker.

Kies jouw uitdaging
Evenementen Wegevenement Motivatie