Probeer deze herfst eens een crossloop

Woensdag, 21 september 2016
Probeer deze herfst eens een crossloop
De herfst is vandaag begonnen, maar het is allerminst tijd om nu je hardloopschoenen voor en paar maanden op te bergen. De hardloopkalender staat ook de komende maanden vol met mooie hardloopevenementen. Behalve de bekende evenementen, zoals de Zevenheuvelenloop, is dit ook de tijd van het crosslopen. Deze herfst en winter kun je dat goed uitproberen.

Hardlopen op asfalt is vertrouwd, maar heb je weleens op onverhard terrein hardgelopen? De veelzijdige natuur van Nederland met bossen, duinen en heidevelden zijn ideaal om eindeloos door hard te lopen. Tijdens een van de vele crosslopen in Nederland kun je optimaal genieten van deze natuur.

Voor iedereen

Veel topatleten als Sifan Hassan en Khalid Choukoud gebruiken crosswedstrijden in de winter om belastbaarder en veelzijdiger te worden. Ook voor jou kan een crossloop een goede afwisseling zijn, want crossen is voor iedereen!

Minder blessuregevoelig

De herfst- en winterperiode is in de atletiek traditioneel gezien de trainingsperiode, waarin wordt gewerkt aan belastbaarheid en uithoudingsvermogen. Tijdens een cross gebruik je weer heel andere spieren dan op asfalt. Je werkt daardoor ook aan je kracht en je stabiliteit. De zachte ondergrond is trouwens ook minder blessuregevoelig.

Het crossseizoen loopt van november tot en met maart met wedstrijden op lokaal en nationaal niveau. Een bekende serie van vijf crosswedstrijden is het Lotto Crosscircuit. Veel bekende toppers uit zowel Nederland als het buitenland staan hier aan de start. Hier staan afstanden op het programma voor zowel pupillen, junioren als voor recreatieve hardlopers. Aarzel niet. Jij kunt óók meedoen aan deze evenementen.

Agenda Lotto Crosscircuit

  • Warandeloop, Tilburg, 27 november
  • Sylvestercross, Soest, 31 december
  • Abdijcross, Kerkrade, 15 januari
  • Mastboscross, Breda, 29 januari
  • NK Cross, Amsterdam, 4 & 5 maart

Voor meer informatie over het circuit ga je naar www.atletiek.nl/voor-atleten/wedstrijden/lotto-crosscircuit.

Dit weekend al crossen?

Heb je al zin gekregen om te crossen? Je hoeft vaak niet lang te zoeken voor een crossloop bij jou om de hoek. Dit weekend kun je zelfs al door de bossen ploegen in het Limburgse Heythuysen tijdens de Leudalbosloop. Of volgende week op 1 oktober tijdens de 1e wedstrijd van de 8e Runningpoint Crosscompetitie in Vlaardingen.

Bekijk hier alle crosslopen in de kalender.

Weer