Probeer eens een crossloop

Donderdag, 4 november 2021
Probeer eens een crossloop

De koudere maanden zijn aangebroken, maar het is allerminst tijd om je hardloopschoenen op te bergen. De hardloopkalender staat ook in de herfst en winter vol met mooie hardloopevenementen. En dan hebben we het niet over evenementen op de weg, deze tijd van het jaar is ideaal om een crossloop te proberen.

In plassen stampen en door de modder banjeren, dat klinkt heerlijk toch? Bij crossen loop je over onverharde paden in de natuur en weet je nooit precies wat je kunt verwachten. Hoe het parcours erbij ligt, is sterk afhankelijk van het weer. Heeft het gevroren? Dan kan het parcours hard en snel zijn. Heeft het geregend? Dan is de kans groot dat je modder en plassen tegenkomt. Maar misschien loop je wel door duingebied en zit de uitdaging juist in het mulle zand. Bij een crossloop geen parcours of afstand hetzelfde. Daarom loop je ook niet om persoonlijke records te verbreken, crossen is een strijd tegen de elementen, jezelf en andere lopers.

Sterk de winter door

De herfst- en winterperiode is in de atletiek traditioneel gezien de trainingsperiode, waarin wordt gewerkt aan belastbaarheid en uithoudingsvermogen. Veel topatleten als Sifan Hassan en Khalid Choukoud gebruiken crosswedstrijden in de winter om belastbaarder en veelzijdiger te worden. Je loopt op verschillende ondergronden en over heuvelachtig terrein. Zo werk je aan je kracht en je stabiliteit.

Voor iedereen

Het crossseizoen loopt van november tot en met maart met wedstrijden op lokaal en nationaal niveau. Een bekende serie van vijf crosswedstrijden is het Lotto Crosscircuit. Veel bekende toppers uit zowel Nederland als het buitenland staan hier aan de start. Maar je hoeft geen ervaren hardloper te zijn om aan crosslopen deel te nemen. Het programma bestaat uit afstanden voor pupillen, junioren, wedstrijdatleten en recreatieve hardlopers. Crossen is voor iedereen!

Agenda Lotto Crosscircuit

  • Warandeloop (NK Cross), Tilburg – 28 november
  • Amsterdamse Boscross, Amsterdam – 19 december
  • Sylvestercross, Soest, 31 december
  • Abdijcross, Kerkrade, 16 januari
  • Mastboscross, Breda, 30 januari
  • NK Cross, Nijverdal, 6 maart

Meer info over het Lotto Crosscircuit vind je hier.

Dit weekend al crossen?

Heb je al zin gekregen om te crossen? Je hoeft vaak niet lang te zoeken voor een crossloop bij jou om de hoek. In de evenementenkalender vind je een overzicht van crosslopen.

Weer