Nieuw evenement in Zwolle: de Afvalrace

Zaterdag, 11 november 2017
Nieuw evenement in Zwolle: de Afvalrace
In het wielrennen en skeeleren is het al een bekend concept: de Afvalkoers. Zaterdag 18 november wordt hetzelfde idee ook voor hardlopers georganiseerd op een skeelerbaan in Zwolle. Een leuke wedstrijdvorm voor jou?

Bij een afvalrace begin je met een groot peloton en elke ronde valt de laatste deelnemer af. Zo dunt de grote groep steeds verder uit totdat er 2 strijders overblijven die voor de overwinning kunnen sprinten. Dat concept is op de wielerbaan een bekend fenomeen en zorgt ook altijd voor veel show.

28 lopers

Dat moet ook met een hardloopwedstrijd kunnen, dachten ze in Zwolle. Op zaterdag 18 november wordt dat voor het eerst geprobeerd op de skeelerbaan bij de Wijthmenerplas. De afvalrace begint met een groep van maximaal 28 lopers en duurt maximaal 10 km.

Finale met twee

Na een paar opwarmrondjes zal vervolgens na elke ronde van 333 meter de laatste loper afvallen. Uiteindelijk lopen twee lopers in de laatste ronde tegen elkaar om uit te maken wie met de bloemen naar huis mag.

Tactisch spel

Dat betekent dus ook dat je niet lekker op je eigen tempo kunt lopen, want je moet wel mee. Je moet ook tactisch lopen omdat je niet te veel achteraan moet blijven hangen en je moet ook je concurrentie een beetje inschatten. Zo is het dus ook een goede training om op een hogere snelheid te lopen.

Series

Inschrijven kan tot donderdag 16 november. Op vrijdag wordt bepaald hoeveel startseries er komen en worden starttijden bepaald. De series worden ingedeeld naar geslacht en eventueel op leeftijd.

Bekijk dit evenement in de hardloopkalender.