Nationale toppers gaan het najaar in

Bert
Bert Pessink Donderdag, 10 oktober 2019
Nationale toppers gaan het najaar in
Na de Dam tot Damloop en de Bredase Singelloop staan er de komende weken nog een aantal grote Nederlandse wegwedstrijden op de kalender waaraan niet alleen heel veel lopers en loopsters deelnemen, maar waar de Nederlandse top zich met de Internationale wereldtop kan meten. We kijken alvast een beetje vooruit:

Zondag 13 oktober: Marathon Eindhoven

Voor Eindhoven is dit de 36e editie van de klassieke marathonafstand. Het verwachte aantal deelnemers ligt in de lichtstad op 25.000. Voor Nederland zullen Khalid Choukoud en Kim Dillen proberen zich met een snelle tijd te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Kim Dillen werd op 12 juli 2018 moeder van dochter Laurenne en wil zich in haar eigen stad kwalificeren met een tijd onder de 2.28.30. Voor Choukoud is de limiet 2.11.30. De Hagenees bewees op 1 september bij de Tilburg Ten Miles in goeden doen te zijn. In Tilburg eindigde hij niet alleen als derde, maar liep hij met 46.18 min een nieuw Nederlands record op de 16,1 kilometer. Nationale toploper Björn Koreman zal in Eindhoven zijn marathondebuut maken, zijn streeftijd ligt onder de 2 uur en 20 minuten.

www.marathoneindhoven.nl

Zondag 13 oktober: Menzis 4 Mijl van Groningen

Het is alweer de 33e editie van de beroemde 6.437 meter tussen Haren en de Vismarkt in Groningen. Aan het grootste hardloopevenement van Noord-Nederland doen 23.000 deelnemers mee. Onder de Nederlanders die zich gaan meten met de wereldtop op deze afstand zijn Mohamed Ali, tweede bij de Bredase Singelloop, Yorben Ruiter en Mike Foppen (PR 5 km 13.25 min). Floor Doornwaard, die in 2017 het juniorenrecord naar 21.14 min bracht en de nummer twee van de Marikenloop Lotte van der Pol starten bij de dames.

www.4mijl.nl

Zondag 20 oktober: TCS Amsterdam Marathon

In Amsterdam staan onder de vele lopers uit binnen en buitenland nationaal de schijnwerpers voornamelijk gericht op Abdi Nageeye. Nageeye staat voor zijn derde deelname in de hoofdstad en gaat voor de verbetering van zijn in april gelopen nationale record van 2.06.24. Met zijn doelstelling is hij torenhoog favoriet voor de Nationale titel, want de titels op de marathon worden dit jaar weer in Amsterdam verdeeld. Naast Nageeye komen ook Frank Futselaar, Ronald Schröer, Mike Teekens en Remyo Tielsema in aanmerking voor het nationale podium. Bij de dames staat Bo Ummels aan de start van het Nationaal kampioenschap, ook zij bewees in Breda al in vorm te zijn met een tijd van 1.12.37 op de halve marathon. De Limburgse atlete moet het opnemen tegen Miranda Boonstra die al drie titels (2012, 2015 en 2018) in haar bezit heeft. In Amsterdam hebben in totaal 45.000 lopers uit meer dan 100 landen ingeschreven voor een tocht langs de Amstel, het Rijksmuseum en het Vondelpark.

www.tcsamsterdammarathon.nl

Michel Butter

Marathonloper Michel Butter heeft dit jaar gekozen voor deelname aan de New York Marathon op 3 november, de marathon waar de Castricummer in 2017 de zesde plaats voor zich opeiste. Ook voor hem geldt een tijd onder de 2.11.30 of een top 10 plaats in een World Major Marathon voor een plaats in het olympische marathonveld van Tokyo 2020.

Wegevenement
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.