Mar-athon Sneek is beleving in het mooie Friesland

Bert
Bert Pessink Woensdag, 29 juni 2022
Mar-athon Sneek is beleving in het mooie Friesland

Afgelopen zaterdag werd de 6e editie van de Mar-athon Sneek gelopen, een echte belevingsmarathon rondom het Sneekermeer. Onder de vlag van organisator Le Champion volbrachten 5000 wandelaars en hardlopers een hele ronde of een deel ervan. Overdag de wandelaars en ‘s avonds de vele hardlopers. Julia van Bohemen van Loopgroep Leeuwarden was één van hen, zij liep de hele marathon.

‘Ik heb voor Corona al aan de marathon van Rotterdam en twee keer Terschelling meegedaan en tijdens de pandemie heb ik zelf drie marathons gelopen rond mijn woonplaats Leeuwarden. Ik hou van langere afstanden en met de conditie zat het goed, vandaar mijn deelname in Sneek. De start van de Marathon was vlak naast de 400 jaar oude Waterpoort in Sneek. De open brug ernaast fungeerde als startstreep. Toen die brug om 19.00 uur weer gezakt was en de slagbomen opengingen mochten we weg’, aldus Julia van Bohemen.

Genieten van de omgeving

Vanaf de iconische Waterpoort ging het voor de deelnemers langs de Sneekergrachten noordwaarts richting de Friese dorpen Uitwellingerga en Goingarijp. Het halve marathon punt lag vlak voor het Kameleondorp Terherne.

Van Bohemen: ‘Ik wist vooraf niet helemaal wat ik kon verwachten, maar had al gauw door dat je hier niet moet komen voor een snelle tijd. Bij deze marathon door het mooie Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren gaat het meer om het genieten van de omgeving. Het parcours was voor een deel onverhard met schelpenpaden. We moesten zelfs een gemaaid weiland oversteken en regelmatig over een brug of ponton. Het eerste stuk ging heel goed, misschien wel iets te hard. Dat is de bekende valkuil voor een marathonloper. Ik probeerde de pacers van 3.45 uur te volgen. In 1.48.55 was ik voorbij het halve marathonpunt.'

3bfa8bb1 8b62 467d 8747 ca55d94a598e
9851c16b c732 4f8d 8a26 0e38b7b7edfd

Vanuit Terherne en Oude Schouw aan de bovenkant van het Sneekermeer kon voor de marathonlopers de terugtocht naar Sneek worden ingezet. Het parcours vervolgde langs de gezellige jachthaven Sneekerhof en vandaar weer over het sluisje de Mardyk langs het Sneekermeer op. Vanaf daar was het nog 10 kilometer naar de finish. Een punt waar voor velen de marathon pas écht begint.

Van Bohemen: ‘Tot die laatste 10 kilometer ging het heel goed en kon ik volop genieten van de prachtige vergezichten en de invallende schemering. Maar rond dat 32 kilometerpunt kregen we een flinke plensbui over ons heen. Die bui, de vermoeidheid, de invallende duisternis en de toch nog warme zomertemperatuur haalde bij mij in de laatste kilometers het tempo eruit. Ik liep dat laatste stuk alleen. Met de finale kilometers dwars door Sneek bereikte ik iets voor 23.00 uur moe maar voldaan de finish op het Martiniplein. Ik heb erg genoten van deze marathon en met mijn gelopen tijd van 3:51:27 ben ik heel tevreden. Ondanks het deels onverharde parcours en het lopen in de avond betekende dit voor mij een onverwacht persoonlijk record.’

Evenementen Marathon
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.