Maas en Waalse Dijkenloop: voor elk wat wils

Bert Pessink Zondag, 26 augustus 2018
Maas en Waalse Dijkenloop: voor elk wat wils
Boudewijn de Groot zong er al over, het mooie Land van Maas en Waal. In het weekend van 1 en 2 september zijn er in dit gebied, gelegen in de provincie Gelderland grofweg tussen Tiel en Nijmegen, diverse evenementen onder de naam Dijkensport.nl te beleven. De 19e Maas en Waalse Dijkenloop is hiervan het bekendste onderdeel.

Wandelen, fietsen, skeeleren, wielrennen, een trailrun, een colorrun en natuurlijk de Maas en Waalse Dijkenloop vormen het brede pallet aan mogelijkheden om het gebied te verkennen. Monique Mulders, voorzitter commissie communicatie en pr, vat het krachtig samen. “We proberen mensen te bewegen tot bewegen en sportief te laten genieten van ons prachtige dijkenlandschap tussen Maas en Waal.”

Op zaterdag kunnen de niet hardlopers meedoen met een bourgondische wandel- of fietstocht. Tijdens die evenementen beleven de deelnemers de streek op een bourgondische manier met lekkere hapjes en veel muziek. Zondag is het dan de beurt aan de hardlopers met de Maas en Waalse Dijkenloop. Dit vormde ooit de basis van het totaalevenement Dijkensport.nl met een sfeervolle start op het Wielplein in Beneden Leeuwen en gastvrije doorkomsten in Wamel en Dreumel. Het parcours bestaat voornamelijk uit dijken en vanaf die dijken hebben de deelnemers prachtige vergezichten op het omliggende landschap met zijn karakteristieke rivieren, uiterwaarden en boomgaarden. Naast de hoofdafstand, de halve marathon is er ook een 5 kilometer en een 10 kilometer en zijn er ’s morgens jeugdlopen. Nieuw is de Trailrun van 10 kilometer met een parcours door de uitdagende uiterwaarden.

Mulders: “We proberen hier de jeugd met de jeugdlopen en natuurlijk de colorrun van zaterdagavond al vroeg te laten bewegen en hopen dat ze het sportieve element vast kunnen houden. We hebben bijvoorbeeld ook een prijs voor de actiefste school die met het hoogste percentage leerlingen deelneemt. Met honderden enthousiaste vrijwilligers zetten we een totaal evenement neer met voor elk wat wils, op wielen of te voet. Jong en oud, recreant en topper zijn bij ons op 1 en 2 september van harte welkom. Bovendien sluiten we altijd af met muzikale doping.”

Kijk voor meer informatie op www.dijkensport.nl

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.