Lopen met Sinterklaas

Donderdag, 1 december 2016
Lopen met Sinterklaas
Rond de Kerst staat de loopkalender vol met Kerstlopen. De SantaRuns, waarbij je als kerstman verkleed gaat, wordt daarbij ook steeds populairder. Sinterklaas heeft al langer zijn eigen loopevenementen. Dit weekend zijn er door het hele land Sintlopen, waar je al in de stemming kunt komen voor pakjesavond. We lichten een aantal leuke Sint-loopevenementen voor je uit.

Vanaf het moment dat Sinterklaas voet aan de wal heeft gezet in Nederland zijn er de afgelopen weken vanuit zijn naam allerlei loopevenementen georganiseerd. Op 19 november was er al een Sinterklaasloop in het Groningse Scheemda. Afgelopen weekend gaf de goedheiligman ook het startschot van de Sinterklaasloop in Bolswaard met ruim driehonderd deelnemers. In Zwolle werd zondag de jaarlijkse Sint Nicolaasloop gelopen.

Sintklassiekers

Aan dit rijtje Sintlopen kunnen we dit weekend nog een paar leuke evenementen toevoegen. In Katwijk (zie foto) wordt de 3e Sint Nicolaasloop georganiseerd met afstanden van 5 en 10 kilometer door Nationaal Park de Hollandse Duinen. Andere evenementen rond Sinterklaas zijn ondertussen al uitgegroeid tot echte Sintklassiekers. Atletiekvereniging ‘De Gemzen’ uit Heerde organiseert zaterdag 3 december namelijk voor de 34ste keer de Eurozorg Sintloop. Deze loop is speciaal voor kinderen met twee jeugdafstanden: 400 meter en 1 kilometer. Daarnaast kun je ook een 5 en 10 kilometer lopen.

In Bunschoten wordt ook traditioneel een trimloop gehouden op de zaterdag voor de verjaardag van Sinterklaas. Trimvereniging Qua Vadis organiseert deze Sint Nicolaasloop zaterdag voor de 41ste keer, een echte traditie dus. Deze trimloop gaat door de Eempolder tussen Bunschoten en Eemdijk over 5, 10 en 15 kilometer. Voor de jeugd is er ook een Kidsrun van 1,2 kilometer op de atletiekbaan.

Andere Sint loop

Komend weekend zijn er genoeg loopevenementen waar Sinterklaas een minder grote rol speelt. Zo is er de Sint Joosterloop in het Limburgse Sint Joost met afstanden van 2,5 km tot 15 km. Ook een leuke decemerloop is de Snertloop in het Overijsselse De Lutte op zondag. Alle deelnemers krijgen daar na afloop een kop snert. Het belooft komend weekend mooi droog weer te worden. Een ideaal weekend om tussen alle pepernoten, chocoladeletters, gedichten en cadeaus een loopwedstrijd mee te doen.

Bekijk alle loopevenementen van dit weekend in de kalender.

Foto: Sintloop Katwijk / AV Rijnsoever