Kom vier dagen hardlopen op de groene Veluwe

Maandag, 9 mei 2016
Kom vier dagen hardlopen op de groene Veluwe
In vier dagen tijd 60 of 100 kilometer hardlopen. Op de groene Veluwe kun je vanaf vrijdag een sportief Pinksterweekend beleven tijdens de 15e Apeldoornse hardloop4daagse. Het is de laatste keer dat dit voor Nederland unieke hardloopevenement gehouden wordt.

Hoewel hardlopen een heel sociale sport is en het meedoen aan een hardloopevenement een groot gevoel van saamhorigheid geeft, heeft het toch ook iets individueels. Je komt voor een paar uurtjes samen met een grote groep andere hardlopers en gaat na de wedstrijd allemaal weer naar je eigen huis.

Meerdaags evenement

Dat kon anders, besloot een aantal leden van atletiekvereniging AV Veluwe uit Apeldoorn in 2000. Zij hadden in het buitenland meegedaan aan meerdaagse wedstrijden en waren daarover zo enthousiast dat ze een soortgelijk evenement ook in Nederland op de kalender wilden zetten. Dat werd de Apeldoornse Hardloop4daagse.

Etappes

Tijdens deze wedstrijd in het Pinksterweekend kies je zelf of je 60 kilometer in vier etappes of 100 kilometer in zes etappes wilt hardlopen. Eén van die etappes is een tijdloop, die je kunt vergelijken met een tijdrit in een wielerronde.

Pasta party

Maar niet alleen het sportieve, ook het sociale is belangrijk bij de Hardloop4daagse. Er is een gezamenlijke camping voor atleten en er is een pasta party. Zo’n 300 atleten komen elk jaar naar Apeldoorn om mee te doen; en die komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Duitsland en zelfs Australië.

Spannend

Arend Rademaker is één van de enthousiaste vierdaagsehardlopers van het eerste uur. Hij vertelt erover op de website van het evenement: "De eerste 100 km die ik mee heb gedaan vond ik een bijzonder spannende ervaring. Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond, vier dagen achter elkaar hardlopen in wedstrijdverband. Gewoon maar starten en er zelf achter komen.”

Prachtige omgeving

“Ik moet zeggen dat je zowel lichamelijk als mentaal flink op de proef wordt gesteld”, vervolgt Arend. “Maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de weergaloze omgeving. Je doorkruist bossen, loopt over heidevelden, die doen je vergeten dat je ook nog aan een wedstrijd meedoet. Een wedstrijd die professioneel en voor elke deelnemer perfect georganiseerd is. Kortom: een aanrader voor de loper, die wil genieten van de prachtige omgeving en zichzelf op de proef wil stellen."

"Ik moet zeggen dat je zowel lichamelijk als mentaal flink op de proef wordt gesteld."

Inschrijven

Wil je de Apeldoornse hardloop4daagse zelf beleven? Dan moet je er nu bij zijn, want volgens de organisatie is het de laatste keer dat dit loopevenement georganiseerd wordt. Op vrijdag 13 mei kun je je tussen 16.00 en 17.00 uur nog aanmelden bij de na-inschrijving bij Runners World in de Marktstraat in Apeldoorn. De eerste etappe begint die avond om 19.30 uur. Als deelnemer aan de 100 kilometer loop je op zaterdag en zondag twee etappes, als deelnemer aan de 60 kilometer doe je één etappe per dag.

Bron: Hardloop4daagse.nl

Foto: Shutterstock