Klassieker 'De Koning van Spanje Trail'

Maandag, 30 april 2018
Klassieker 'De Koning van Spanje Trail'
Hij heeft misschien wel de mooiste naam van een sportevenement in Nederland, de Salomon Koning van Spanje Trail in Gulpen. Deze klassieker in het Limburgse Heuvelland kent aankomend weekend haar 8e editie.

Vrijdag, zaterdag en zondag kunnen de liefhebbers van de trail kiezen uit verschillende routes door Zuid-Limburg en een stukje België. De kortste route is 12 kilometer, de langste en tevens hoofdafstand is 43 kilometer. Zijn naam dankt de Koning van Spanje Trail aan de start en finishplaats, de Koning van Spanje beklimming. Een heuvel die door de koning van Spanje tijdens de veldtochten door de Nederlanden gedurende de 80-jarige oorlog werd bezet.

On-Nederlands parcours

Marc Weening is initiator van de Koning van Spanje Trail. “Sinds 2 jaar zijn we naar een meerdaagse gegaan. Het is heel leuk om als je vanuit Groningen of Noord-Holland naar Gulpen komt om daar een weekend van te maken. We proberen een soort festival te creëren met horeca, gave stands en informatie over onze buitenlandse trails.” Over het parcours is hij duidelijk. “We lopen met een eigenlijk on-Nederlands parcours door de gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Over lange klimmen, holle wegen en single tracks met vaak verrassende passages en vergezichten. Het gaat continue op en af. Natuurlijk houden we de trails schoon doordat de lopers zelf drinkbekers meenemen en we een ploeg achterlopers meesturen die als taak hebben het parcours zo schoon achter te laten als we het gevonden hebben. Zoals gebruikelijk in de trails mag aan de finish een speciaal biertje niet ontbreken.”

Tim Pleijte behoort tot de Nederlandse top bij de trailrun en werd afgelopen jaar Nederlands Kampioen in Gulpen. Pleijte: “De Koning van Spanje is in Nederland bekend om zijn technische routes waarbinnen de organisatie heel veel hoogteverschillen heeft verwerkt. De organisatie is prima en de sfeer is bij de start en na de finish heel gezellig. Omdat het een meerdaags evenement is ben je het hele weekend samen met gelijkgestemden. Ik kom er graag en loop in twee dagen twee afstanden.

Salomon Koning van Spanje Trail 2018

4 mei 17 kilometer Night Trail

5 mei 16 of 28 kilometer en Kids Trails

6 mei 12, 23 of 43 kilometer

De Koning van Spanje Ultimate is een combi klassement van 17 kilometer vrijdag, 29 kilometer zaterdag en 43 kilometer op zondag.

www.mudsweattrails.nl

Tekst: Bert Pessink
Foto: Zout Fotografie