John Guequierre liep dit jaar al 13 wedstrijden

Bert Pessink Zondag, 5 april 2020
John Guequierre liep dit jaar al 13 wedstrijden
Al sinds 1976 loopt John Guequierre (68) uit Middelburg hardloopwedstrijden in alle soorten en maten, in Zeeland maar ook ver daarbuiten. Afgelopen kalenderjaren liep hij jaarlijks ruim 70 wedstrijden. Ook dit jaar was hij weer met een mooie serie begonnen tot het coronavirus in alle hevigheid de kop op stak. De 53e Massaloop in het bos- en duingebied tussen Domburg en Oostkapelle op 7 maart was dit jaar nummer 13 en voorlopig de laatste in een totale reeks van 2.187 wedstrijden.

‘Ik had me dit voorjaar voor diverse wedstrijden ingeschreven, was fit voor de Stevensloop van Nijmegen maar had ook op 26 april een halve marathon in Madrid op mijn planning staan, evenals een zevental andere evenementen. Het inschrijfgeld alsmede reis en verblijf ben ik veelal kwijt. Ik heb dit in de afgelopen 45 jaar nog niet meegemaakt en we moeten het nu echt volgens de maatregelen van het RIVM doen. Een mensenleven is veel belangrijker dan het lopen van een wedstrijd’, aldus Guequierre.

Sinds de regels van het RIVM van kracht zijn loopt hij nog wel, zelfs meer dan voor hem gebruikelijk. ‘Ik kan niet zonder het lopen, maar daar waar we voorheen gezellig samen liepen, loop ik nu alleen. Iedereen loopt nu trouwens individueel tot het moment dat het weer samen mag. Ik ben in Zeeland gelukkig gezegend met prachtige loopplekken rond Domburg en in de uitgestrekte gebieden van Boswachterij Westenschouwen. Daar kun je urenlang prachtig lopen, dat is echt genieten. Afstand houden van andere lopers is daar niet moeilijk. Elke donderdag kun je me daar vinden.’

Het sociale aspect aan de wekelijkse loopjes mist hij wel. Guequierre komt zijn tijd nu door met het draaien van zijn verzameling lp’s en cd’s en doet om de twee dagen boodschappen. Ook de tuin is bijna zomer klaar. ‘Wedstrijden zijn voor mij natuurlijk sociaal heel belangrijk, vooral de nazit na afloop is altijd gezellig. Ik heb overal kennissen en vrienden en die buitenlandse reizen maak ik altijd met meerdere lopers. Ik heb er vertrouwen in dat de wedstrijden wel weer terugkomen en verheug me er nu al op. Wat me nu wel opvalt is de schonere lucht. Ik ben astmatisch en merk dat ik nu veel meer lucht heb. Doordat er veel minder auto’s op de weg rijden en schepen langs de kust van Zeeland varen, kan ik bij wijze van spreken al vliegen als ik aan een training begin. Helaas zijn er nu geen wedstrijden, want eigenlijk ben ik nu fitter dan ooit.’

Foto: Jos van der Reep

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.