Hoe organiseer je een evenement volgens de corona richtlijnen?

Zaterdag, 15 augustus 2020
Hoe organiseer je een evenement volgens de corona richtlijnen?
Het coronavirus heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat er geen evenementen georganiseerd mochten worden. Inmiddels is er echter weer ruimte om, aan de hand van richtlijnen, evenementen te organiseren. De Singelloop in Enschede zal een van de eerste grote evenementen zijn. Hoe organiseren zij op 13 september hun evenement binnen de geldende richtlijnen en op een verantwoorde wijze?

‘Dit jaar is een hele andere editie van onze Singelloop. We zijn als organisatieteam samen met de Veiligheidsregio Twente en de Gemeente Enschede gaan kijken of we met een aangepaste Singelloop konden voldoen aan de geldende richtlijnen. Daarop hebben we een plan opgemaakt en de vergunning aangevraagd. Normaal bestaat onze Singelloop uit een 5 Engelse Mijl, een dubbele mijl en een kidsrun. Daarnaast moedigen ruim 20.000 – 25.000 supporters de lopers aan. Het vervallen van de dubbele mijl in het programma van 2020 is een logistieke beslissing. De kidsrun hebben we dit jaar niet in ons programma omdat die categorie veel te veel mensen op de been brengt die moeilijk op afstand blijven, denk aan vaders en moeders, opa’s en oma’s etc.’, aldus Marc Woesthuis namens de organisatie.

De 8 kilometer wordt nu de enige afstand. De organisatie heeft lang nagedacht over het gestroomlijnd laten lopen van deze afstand met maximaal 2500 lopers. Woesthuis: ‘Het wordt een soort tijdsloop. We gaan vanaf 09.00 uur elk half uur 500 lopers laten starten. Deelnemers starten in het tijdslot dat gekoppeld is aan de opgegeven verwachte eindtijd. We hebben enorm veel ruimte in het Volkspark van Enschede en we vragen lopers pas een kwartier voor de start in het grote startvak te gaan. Hierin hebben we ook weer aparte vakken gemaakt. Vanuit het grote startvak komen de lopers via 3 banen langzaam bij de echte start waar we elke 5 seconden 3 lopers laten gaan. Het Volkspark is trouwens niet toegankelijk voor publiek, het is het domein van de lopers. Het publiek kan op gepaste afstand van elkaar langs de route staan.’

De gedoseerde start met lopers van ongeveer gelijke snelheid geeft genoeg ruimte om te lopen en door de gelijke snelheid zal inhalen ook beperkt zijn. Onderweg zijn er drie drankposten waar voor de passerende lopers voldoende water zal staan. Achter de finish is er een royaal uitloopplein waardoor het bij de finish niet kan ophopen. De lopers zwermen vanuit de finish dus uit over dat terrein. Dit jaar is er ook geen horecaplein. Door het coronavirus zullen de lopers na het ontvangen van water en/of sportdrank snel huiswaarts keren om zich op te frissen. Van de lopers wordt wel verwacht dat zij zich goed aan de regels houden. Zo moeten ze de geldende gezondheidsregels in acht nemen, voldoende afstand houden voor de start en elkaar op het parcours respectvol de ruimte bieden. Bovendien mogen ze na afloop niet te lang blijven hangen.

Woesthuis: ‘We kunnen de Singelloop Enschede 2020 toch organiseren omdat we heel veel ruimte hebben. Omdat we een van de eerste grotere loopevenementen zijn, weten we dat alle ogen op ons gericht zijn. Wij organiseren de Singelloop altijd met het doel van de lopers een 9 of hoger te krijgen, we hebben een goede naam hoog te houden.

Richting het evenement hebben we elke twee weken een koepeloverleg waarbij de Veiligheidsregio Twente, de Gemeente Enschede, maar ook politie en het GHOR aansluiten. Zo kunnen we snel reageren en eventuele nieuwe punten oplossen. Alles is dit jaar anders, ook voor de sponsoren. Doordat we hun ook heel vroeg hebben aangehaakt bij ons conceptplan, staan die ook achter ons.’

www.singelloop-enschede.nl

Voor organisaties die ook aan de slag gaan met hun evenement heeft de Atletiekunie een protocol verantwoord hardloopevenementen organiseren gepubliceerd op de website.

Protocol verantwoord hardloopevenementen organiseren

Fotografie: Stan Wissink