Het cross seizoen is weer van start!

Bert Pessink Zaterdag, 7 december 2019
Het cross seizoen is weer van start!
Aan het einde van het jaar dalen de temperaturen en wordt het eerder donker. In de herfst en winter stappen veel lopers over van de weg naar de cross. Het woord cross komt van crosscountry, in Nederland ook wel veldloop genoemd. Het kenmerkende van een cross is het onverharde natuurlijke parcours. Dat parcours is er in vele maten en soorten, van een heuvelachtige bosrijke omgeving tot vlakke omgeploegde akkers met blubber. Een veldloop is voor veel lopers een goede wintertraining voor het komende zomerseizoen. Afgelopen jaar werd het EK Veldloop gelopen op het terrein van de Beekse Bergen, komende zondag zijn de Europese kampioenschappen in het Portugese Lissabon.

Mike Foppen is een van de deelnemers aan dat Europees kampioenschap. Hij won afgelopen week de internationale Warandecross in het stadsbos 013 in Tilburg, Nederlands bekendste cross, en versloeg daar snelle Europese toplopers. Ook Foppen, dit jaar Nederlands kampioen 5.000 meter, gebruikt de cross als training voor het zomerseizoen. ‘De cross is echt super dynamisch, alle disciplines komen begin van de winter samen, van 1500 meter lopers tot steeplelopers en marathonlopers, ze zijn er allemaal. Mijn favoriete parcours is bosrijk met rechte stukken. Het wat zwaardere parcours met veel mul zand en draaien en keren ligt mij minder, maar elke cross is weer anders en heeft een andere ondergrond. Omdat ik vlak voor de Warandeloop net terugkwam van trainingskamp op hoogte voelde ik de kleine heuveltjes daar bijna niet. Bovendien heb ik op trainingskamp alleen maar kunnen trainen op paadjes met veel stenen, dus mijn enkels en spieren waren al gewend aan de ondergrond. Crossen is echt leuk, je bent lekker buiten en het geeft veel voldoening om te lopen op moeilijk terrein. Ik kan het iedereen aanraden om ook een keer aan een cross mee te doen’, aldus de enthousiaste Nijmegenaar.

Omdat de cross vaak over onverharde paden gaat en er nog wel eens een obstakel op het parcours ligt, dragen veel lopers spikes. Schoenen met kleine stalen puntjes die meer grip geven. Loopschoenen met een goed profiel kunnen ook hun diensten bewijzen. Verder zijn er geen extra attributen nodig voor de cross.

Zelf deelnemen aan een crosswedstrijd?

In Nederland zijn er wekelijks en in elke provincie vele veldlopen. De bekendste maken onderdeel uit van het Nationaal Crosscircuit. Dit zijn de Warandeloop, de Amsterdamse Bosscross (15 december), de Sylvestercross die traditioneel plaatsvindt op 31 december, de Abdijcross in Kerkrade (18 en 19 januari) en de Mastboscross in Breda (25 en 26 januari 2020). De kalender op www.hardlopen.nl geeft voldoende mogelijkheden om een cross uit te zoeken. Bij veel crossen is er bovendien een breed aanbod van parcoursen voor verschillende afstanden.

Het EK Cross met 10 Nederlandse deelnemers waaronder Mike Foppen is op 8 december te volgen via de social media kanalen van de Atletiekunie en via www.lisboa2019.pt.

Fotografie: Erik van Leeuwen

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.