Hardlopen met carnaval

Bert
Bert Pessink Donderdag, 25 januari 2024
Hardlopen met carnaval
© Kruikenloop 2023

Dat carnaval en hardlopen heel goed samengaat bewijst de Kruikenloop in Tilburg. Deze loop, die haar naam ontleend aan de carnavalsnaam van Tilburg, Kruikenstad, is alweer toe aan haar 37e editie. Op carnavalszaterdag 10 februari wordt om 11:11 uur het startschot gegeven voor een afstand van 5, 10 of 15 kilometer.

Veel deelnemers hebben zich verkleed als bijvoorbeeld Roodkapje, Noorman, ontsnapte boef, bruid of clown en onderweg zorgen carnavalsbandjes voor de muzikale aanmoedigingen. ‘Onze energieke en ludieke Kruikenloop ademt carnaval en is voor iedereen. Prestatielopers die gaan voor een snelle tijd en recreanten doen mee voor de gezelligheid. We hebben zelfs jaarlijks een groep deelnemers uit België. Ook doen er bijna 100 kinderen mee, zij lopen, je verwacht het misschien al, 1.111 meter.

Veel lopers lopen in een carnavalskostuum en de laatste jaren zie je bij de snelle prestatielopers ook steeds meer carnavals attributen zoals een gek shirt of een kleurrijke muts’, aldus voorzitter Anita Meeuwis. Naast ereprijzen voor de snelste lopers zijn er tijdens de Kruikenloop ook prijzen te winnen voor het ‘schônste pèkske’, die bokalen zijn voor de deelnemer en groep die het mooist, opvallendst of meest ludiek verkleed zijn.

‘Om in Carnavalssfeer te blijven hebben we op de route, die voor een gedeelte door Tilburgs stadsbos 013 gaat, meerdere carnavals- en dweilorkesten staan die de lopers met echte carnavalsmuziek begeleiden en aanmoedigen. Na het volbrengen van de Kruikenloop is er voor iedere deelnemer een medaille met ons vignet, een kruik met beentjes. Ook is er een button om aansluitend tijdens het echte carnaval in Kruikenstad mee te pronken. Natuurlijk mag een afterparty bij de Kruikenloop ook niet ontbreken. Deze 37e editie hebben we geen wijzigingen doorgevoerd in het concept, het event is populair en daar zijn we heel blij mee. Als de voortekenen niet bedriegen, dan krijgen we op 10 februari meer dan 800 carnavaleske deelnemers aan onze hardloop polonaise en dat zou een record zijn.’

www.kruikenloop.nl

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.