Hardlopen in het buitenland: de marathon van Valencia

Woensdag, 28 december 2016
Hardlopen in het buitenland: de marathon van Valencia
Hardlopen kun je op allerlei bijzondere plekken in de wereld. In de rubriek ‘Hardlopen in het buitenland’ beschrijven we ervaringen tijdens evenementen of reizen van hardlopers. In de eerste aflevering vertelt Joëlle Reket, die sinds 2014 in Valencia woont, over de marathon van Valencia.

Jaarlijks wordt de Valenciaanse marathon in november georganiseerd, vanwege de prettige weersomstandigheden. Met 19.000 inschrijvingen uit ruim 80 verschillende landen, een stralend zonnetje en talloze Valencianen langs het parcours was de marathon een groot succes.

Start en finish bij Stad van Kunst en Wetenschap

De marathon van Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, onderscheidt zich doordat deze langs een hoop bezienswaardigheden komt. Het parcours gaat deels door het oude centrum met zijn prachtige gebouwen, langs onder andere de stierenarena Plaza de Toros en het indrukwekkende stadspark van ruim 9 kilometer; het Turia park. Bijzonder is dat de marathon start en eindigt in dé highlight van Valencia: de Ciudad de las Artes y las Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap. Dit is een modern complex met zes spierwitte gebouwen betegeld met mozaïek, omringd door felblauw water. Het gebouwencomplex wordt zodanig aangepast dat de deelnemers als het ware over het water lopen, een bijzonder gezicht.

De finish van de Marathon van Valencia.

Veel publiek

Op zondag 20 november 2016 was het zo ver voor tienduizenden lopers. Met een lekker zonnetje en een temperatuur van 15-20 graden leken de loopomstandigheden nagenoeg uitstekend. Tijdens de marathon zette er echter een wind op, waardoor de tijden van sommige lopers werden vertraagd. Maar daar waren uiteraard de Valencianen langs de lijn om de deelnemers aan te moedigen. Zij maakten er een waar feestje van, met onder andere volledige brassbands.

Netje mandarijntjes

Het werd ook een Keniaans feestje. Winnaar bij de mannen was deze editie Victor Kipchirchir (2:07:38) en bij de vrouwen mocht Valary Aiyabei (2:24:48) de gouden medaille in ontvangst nemen. Hiermee is ze de snelste loopster ooit op Valenciaanse bodem. Sinaasappelstad Valencia houdt zich aan zijn naam, door na afloop de lopers behalve een medaille óók een netje mandarijntjes mee te geven.

Inschrijven voor 2017?

Wil je er volgend jaar bij zijn? Op zondag 19 november 2017 vindt de 37e editie van de marathon van Valencia plaats. Tot en met 9 januari 2017 kun je je inschrijven voor een actiebedrag van €42, een euro per kilometer. Daarna gaan de prijzen iets omhoog. Mocht je ervoor kiezen om volgend jaar deze marathon te lopen, dan is het een idee om dit te combineren met een stedentrip Valencia. Zo kom je ook meer te weten over de bezienswaardigheden waar je langs komt tijdens de marathon, kun je met een beetje geluk een stranddag inplannen en kun je genieten van de Valenciaanse gastronomie.

Marathon