Haarlemmermeerrun, lopen onder de zeespiegel

Bert
Bert Pessink Woensdag, 22 augustus 2018
Haarlemmermeerrun, lopen onder de zeespiegel
De dnata Haarlemmermeerrun is op zondag 1 september alweer toe aan haar 15e editie. Voorheen was het centrum van Hoofddorp de start en finishlocatie maar sinds 4 jaar is deze verplaatst naar een unieke plek, namelijk het mooiste honkbalstadion van Nederland, dat van de Hoofddorp Pioneers.

Kersverse voorzitter Mark Mees is trots op het evenement, dat onder de bezielende leiding van zijn voorgangster Nel Bonnema steeds met het team en een groot aantal leden van de atletiekvereniging Haarlemmermeer neer heeft gezet. “We zitten met start en finish in het Pioneers honkbalstadion, ook wel bekend van het Europees Kampioenschap Honkbal. Het is voor de lopers prachtig om te starten voor het stadion en de finish te beleven in de bocht bij de thuisplaat. Een plek waar het publiek bovenop de finish zit.”

De dnata Haarlemmermeer Run start ’s morgens met een G-Run en jeugdlopen over 1200 meter, gevolgd door een 5 kilometer (start 11.00 uur), een Halve Marathon (start 12.00 uur) en een 10 kilometer (start 12.30 uur). Bijzonder is de vliegende start van de 5 kilometer. De ronde is iets groter dan 5 kilometer en om de afstand exact te krijgen lopen de deelnemers eerst gezamenlijk achter een Jeep. Als deze voor de meute weg gaat, is dat het startpunt van de 5 kilometer.

Mees: “We richten ons op de recreatieve lopers uit de regio Zandvoort, Leiden en Amsterdam, maar we trekken ook lopers uit heel Nederland en door de directe nabijheid van Luchthaven Schiphol ook uit het buitenland. Ons parcours loopt door de wijken en door het groen van Hoofddorp. Zo maakt een groot deel van het oude Floriadeterrein onderdeel uit van de route. Op het Floriadeterrein lopen de deelnemers bijvoorbeeld langs de 42 meter hoge Big Spotters Hill. Bijzonder is ook dat het parcours 4 meter onder NAP ligt, je loopt dus eigenlijk onder de zeespiegel. Naast een aandenken hebben wij volgens de traditie een zonnebloem voor elke finisher. Veel lopers gebruiken de Haarlemmermeerrun als goede oefening voor de Dam tot Damloop en de Amsterdam Marathon later dit najaar.”

De organisatie hoopt op een kleine 2.000 deelnemers. Kijk voor meer informatie op de website van de Haarlemmermeerrun.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.