Groet uit Schoorl Run: 'In Schoorl is het echt genieten'

Bert Pessink Dinsdag, 21 januari 2020
Groet uit Schoorl Run: 'In Schoorl is het echt genieten'
De tweede zondag van februari is traditiegetrouw voor de Groet uit Schoorl Run. De Noord-Hollandse badplaats, een paar kilometer boven Alkmaar, trekt jaarlijks duizenden lopers en loopsters met een 30 kilometer, een halve marathon en de laatste jaren ook met de Mizuno NK 10 kilometer op de weg. Het unieke en afwisselende parcours door het schitterende bos en duingebied van Staatsbosbeheer is het visitekaartje. Hardlopen.nl vroeg twee routiniers naar hun bevindingen met de klassieker.

“Ik ga graag naar Schoorl”, aldus Jacolien Ruizendaal uit Emmeloord. “Ik denk dat ik al wel vijf keer heb meegedaan. Dit jaar loop ik mee met de NK 10 kilometer. Het parcours is prachtig en ondanks de heuvels is het heel snel. Eigenlijk is het heel bijzonder, want het is een grote wedstrijd, maar in het middenstuk staat maar heel weinig publiek. Daar ben je bijna één met de natuur. In mijn woonplaats Emmeloord train je in de polder, daar kennen we geen heuvels. In Schoorl is het echt genieten. Organisator Le Champion heeft het allemaal goed voor elkaar en zorgt voor een knusse sfeer.”

Ruizendaal kijkt uit naar 9 februari als om 14.30 uur het eerste startschot van de 10 kilometer klinkt. “Het wordt een pittige klus, maar ik weet dat ik mijn PR gelopen heb in Schoorl.”

'Het verharde parcours heeft van alles wat'

Wim Nieuwenhuijse uit Den Haag kan de woorden van Jacolien Ruizendaal alleen nog maar versterken. Hij loopt net als de vorige edities de 30 kilometer als voorbereiding op de Rotterdam Marathon in april. “De Groet uit Schoorl Run is begin februari voor veel marathonlopers een prachtig moment om een eerste test te doen. Op deze lange afstand kun je meteen meten hoe het met je vetverbranding staat. Het verharde parcours heeft van alles wat; duinen, bos, open stukken en wind. De omstandigheden zijn elk jaar anders, ik heb er ooit met sneeuw gelopen. Als het hard waait krijg je weer zand op het parcours. Het mooiste stuk op het parcours is volgens mij de slingerende passage over de open vlakte naar de zee, hier ligt het hele lopersveld uit elkaar. Als de halve marathonlopers afslaan naar de finish hebben wij nog een lus te maken met veel vals plat. Tussen 24 en 28 kilometer ga je redelijk dood, maar met de finish in het vooruitzicht is het zeker de moeite waard.”

Op 9 februari start de Run2day 30 kilometer en de Mizuno 21 kilometer om 11.00 uur. De Mizuno 10 kilometer met het Nederlands Kampioenschap start om 14.30 uur.

www.groetuitschoorlrun.nl

Fotografie: Le Champion

Wegevenement
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.