Gouden editie Enschede Marathon

Zondag, 22 april 2018
Gouden editie Enschede Marathon
De Nederlandse marathons van dit voorjaar hebben te maken met extreme weersomstandigheden. Was de Utrecht marathon te koud, de Rotterdam Marathon en de Enschede marathon hadden in april te maken met zomerse weersomstandigheden.

De Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland en de één na oudste van Europa kende dit jaar haar 50e en daarmee gouden editie. De organisatie koos dit jaar voor een nieuw parcours met daarin de Grolsch Veste, de Universiteit Twente en een passage door het G.J. van Heekpark dat dit jaar 100 jaar bestaat. Tevens liet men de halve en hele marathon tegelijk starten. Mede door deze wijzigingen groeide het deelnemersaantal op de marathonafstand van 600 naar 1100 deelnemers en in totaal naar 11.200 deelnemers.

De weersomstandigheden waren met een zomerse temperatuur, veel zon en weinig wind, verre van ideaal. De organisatie had voor de start de lopers op het hart gedrukt veel te drinken, bovendien waren er extra water en verzorgingsposten. Het mooie weer bracht wel een recordaantal toeschouwers op de been en dat zorgde voor veel sfeer.

Bij de mannen was de marathon een one man show van Hicham El Barouki uit Marokko. De oud winnaar van de Zeeland Marathon vertrok snel en niemand kon zijn begintempo volgen. Hoewel El Barouki het in de laatste kilometers ook moeilijk kreeg en amper nog een tempo van 15 km/uur kon aanhouden was zijn voorsprong voldoende om de winst naar zich toe te halen. Landgenoot Mohamed Oumaarir en eerste Nederlander Christiaan Bosselaar maakten het erepodium compleet.

In Enschede is de mannenrace echter sinds een aantal jaren ondergeschikt aan de vrouwenrace. De organisatie had daarom een negental sterke Afrikaanse loopsters gecontracteerd. Tot 25 kilometer konden die het tempo van het parcoursrecord in Enschede nog volgen (2.27.29), daarna werd door de warmte het schema losgelaten. Met Pauline Njeri en mede koploopster Tsehay Maru bleef het tot de laatste 100 meter spannend wie er met de winst vandoor zou gaan. Het was uiteindelijk Kellen Waithira (Kenia) die met een felle eindsprint de gouden marathon won. Zij had 5 seconden voorsprong op Maru (Ethiopie) en 30 seconden op Milliam Naktar Ebongon (Kenia).

Tekst: Bert Pessink
Fotograaf: Niki Polman

Marathon