Gezelligheidsevenement Hemmeromloop

Bert
Bert Pessink Donderdag, 16 augustus 2018
Gezelligheidsevenement Hemmeromloop
In het noorden van Noord-Holland, in de regio West-Friesland, ligt in de driehoek Hoorn, Enkhuizen, Medemblik het plaatsje Hem. Elke laatste zondag van augustus staat daar de Hemmeromloop op de kalender. Ooit begonnen als rondje om de kerk is het in ruim 30 jaar uitgegroeid tot een volwassen gezelligheidsevenement die door veel lopers wordt gebruikt als voorbereiding op de diverse grote loopevenementen als de Dam tot Damloop en de Tilburg Ten Miles.

“De Hemmeromloop is in 1987 ontstaan en vernoemd naar de kerktoren van Hem. Bovenop die toren was een omloop, vandaar de naam Hemmeromloop. We zijn begonnen als dorpsevenement maar hadden toch wel ambities om met een paar enthousiastelingen die zelf aan atletiek deden deze loop uit te bouwen”, aldus Hans Bregman die al sinds 1989 betrokken is bij de organisatie.

“Ons geheim is denk ik een stuk sfeer, we zijn een gezelligheidsevenement. Onze deelnemers lopen rondes door het dorp en komen daarbij verschillende malen langs het publiek. Bij dat publiek leeft de Hemmeromloop enorm. ’s Morgens gaan de stoelen al naar buiten om de lopers aan te moedigen en gaat bij veel huizen de vlag uit. Bovendien besteden we veel aandacht aan de kidsrun, zo werken we aan de toekomst van ons evenement.”

De organisatie heeft er bovendien voor gekozen om internationale toplopers aan de start te vragen. Zo staat het parcoursrecord bij de mannen op naam van de oud wereldrecordhouder op de marathon Wilson Kipsang (27.51 min).

Bregman:”In het begin waren we blij met de deelname en snelle tijden van de lokale helden als Jan Dirk Hazeleger en Jeroen Deen. Toen er tijden onder de 30 minuten gelopen werden smaakte dat, met een schuin oog naar de Dam tot Damloop, naar meer. Het is voor veel lopers die de 10 kilometer binnen het uur lopen extra mooi om tijdens hun prestatie midden tussen de wereldtoppers te lopen.”

De 32e Hemmeromloop is dit jaar op zondag 26 augustus, de afstanden zijn 10 en 6 kilometer. ’s Morgens is er de Hemmerwandeltocht over 15 of 25 kilometer. De start van de 6 kilometer is om 10.30 uur, de hoofdafstand 10 kilometer met ruim 600 deelnemers start om 12.00 uur. Vanaf 14.00 uur zijn er dan de jeugdlopen.

www.hemmeromloop.nl

Foto: Hans Bregman

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.