Ekiden Run Amsterdam, een marathon op Oosterse wijze.

Zaterdag, 26 mei 2018
Ekiden Run Amsterdam, een marathon op Oosterse wijze.
De ekiden is een onderdeel van de wegatletiek, het is namelijk een marathon in estafettevorm. De ekiden kent zijn oorsprong in Japan waar het was bedoeld als communicatie- en transportsysteem. Zondag 17 juni komt de ekiden naar Amsterdam!

Een ekidenmarathon wordt gelopen door 6 deelnemers. De startloper loopt de eerste vijf kilometer, de afstanden daarna zijn 10, 5, 10, 5 en het laatste teamlid loopt 7,195 kilometer. In de baanatletiek geven de estafettelopers elkaar een stokje, in de Ekiden is dat een sjerp, de Tasuki, die je om je lichaam kunt dragen.

In de huidige tijd kent de ekiden vooral veel bekendheid vanwege de vele ekidens die rivaliserende Universiteiten in Japan onderling organiseren. Op zondag 17 juni komt de ekiden naar Amsterdam met de Ekiden Run Amsterdam. Plaats van handeling is het Amstelpark bij de Zuidas en het gaat dan om het open Amsterdams Kampioenschap ekiden.

Organisator Enno Tjepkema: “In de jaren 90 hadden we in Nederland een circuit met een aantal ekidens. Dat is me altijd bijgebleven en dat idee heb ik nu met mijn bedrijf Sportinspiration opgezet. Dit jaar hopen we op 30 teams, dat zijn 180 lopers. We willen het in de komende jaren verder uitbouwen met bedrijven en scholenteams.”

Om dit van oorsprong Japanse evenement een echt Japans gevoel te geven heeft Tjepkema nog meer in petto. “Ik wil een Torii neerzetten, dat is een Japanse starttoren. Verder komt er een grote tent ingericht in Japanse stijl en ook de catering is Japans. Dat zijn net de accenten waarmee we ons kunnen onderscheiden en een sfeervol evenement kunnen neerzetten.”

Het Europese record op de ekiden staat bovendien op naam van Nederland. Het team liep in Chiba (Japan) op 23 november 1994 naar een marathontijd van 2.03.12. Teams kunnen zich inschrijven in vijf verschillende categorieën, als bedrijventeam, vriendenteam, sportvereniging, scholenteam of Atletiekunie wedstrijdteam.

De inschrijving per team van zes personen is nog mogelijk tot 10 juni via de website:

www.ekidenrunamsterdam.nl

Tekst: Bert Pessink
Foto: Jan Brugman