Een marathon binnen twee uur? Morgen nog niet!

Zaterdag, 15 oktober 2016
Een marathon binnen twee uur? Morgen nog niet!
Morgen vindt de 41e editie van de TCA Amsterdam Marathon plaats. In veertig jaar tijd is het evenement gegroeid van 300 naar 45.000 deelnemers. Daarmee is het een van de grootste sportieve evenementen van Nederland. Het moet wel heel gek lopen, wil een van de lopers finishen in een tijd van onder de twee uur. Toch is zo’n eindtijd niet meer zo ver weg als we zouden denken…

Binnen vijf jaar zal die magische grens van twee uur worden doorbroken. Dat denken de mensen die meewerken aan het project Sub2hrs.com. Het wereldrecord staat op 2:02:57, op naam van Dennis Kimetto, die deze tijd liep in Berlijn. Het scheelt nog geen drie minuten, maar marathonlopers die zullen direct beamen dat het verschil niet eenvoudig is te overbruggen. Toch hebben we de afgelopen honderd jaar al enorm veel tijdwinst weten te boeken. De Amerikaan Johny Hayes wist zijn naam in 1908 nog te vestigen met een Olympische recordtijd van 2:55:18. Hij zou door de beste atleten morgen ver achter zich worden gelaten.

Samenwerking

Het project Sub2hrs.com is een initiatief van wetenschapper Yannis Pitsiladis en atletenmanager Jos Hermens. Wetenschappers, fabrikanten van sportartikelen en anderen werken binnen dit project samen om de juiste omstandigheden te creëren voor een marathon binnen twee uur. Zowel Pitsiladis als Hermens heeft zijn sporen verdiend in de atletiek. Pitsilades bracht in het verleden via DNA-tests het genetisch materiaal van honderden Oost-Afrikaanse toplopers in kaart. En Hermens is zelf oud-werelduurrecordhouder en begeleidde jarenlang topatleten uit Ethiopië en Kenia (onder wie ook Haile Gabrselassie).

Innovatie

Sub2hrs.com denkt dat tijdwinst kan worden gerealiseerd door innovatie op verschillende gebieden. Denk aan: voeding, bewegingsleer, fysiotherapie, training, wedstrijdvoorbereiding, parcoursanalyse, energieverbruik en genetische analyse. Als je op al die gebieden een klein beetje progressie boekt, moet het mogelijk zijn de magische grens van twee uur te doorbreken. Dat is dan slechts een kwestie van tijd. “Je hoeft maar twee of drie procent winst te boeken”, zegt Hermens op nos.nl.

Strijd

Morgen zal het echter nog niet gebeuren. Laten we mikken op een verbetering van het parcoursrecord, dat nu op 2:05:36 staat, en vooral op een prachtige strijd tussen al die geweldige atleten. Wil je de wedstrijd live volgen? Ga dan naar de website van de marathon: tcsamsterdammarathon.nl

Bronnen:

Foto: Facebook @TCSAmsterdamMarathon

Marathon