Diepe Hel Holterbergloop heeft een parcours als een ansichtkaart.

Bert Pessink Dinsdag, 16 oktober 2018
Diepe Hel Holterbergloop heeft een parcours als een ansichtkaart.
De omgeving tussen Holten en Nijverdal is prachtig, het heuvelachtige gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Dit natuurgebied met als bekendste naam de Holterberg is op 27 en 28 oktober het prachtige, maar ook uitdagende decor van de 31e editie van de Diepe hel Holterbergloop, één van de grootste sportevenementen van Overijssel.

Pittig parcours

“De omgeving en ons uitdagende parcours voor alle hardloopniveaus zijn ons visitekaartje” aldus Hans Stokvis, voorzitter van de organisatie. “Bovendien is het bijzonder dat we deze klassieker met twee atletiekverenigingen organiseren, AV Holten en Atletics Nijverdal. Het ene jaar is Holten de startplaats en het andere jaar Nijverdal. Onze 10 kilometer loopt dan dus ook het ene jaar de Diepe Hel op, het andere jaar af. Die Diepe Hel is onderdeel van ons parcours, een prachtige heuvel, een echte kuitenbijter met een stijgingspercentage van maximaal 10 procent die ieder in zijn of haar tempo kan lopen. Om het volbrengen van ons parcours met die heuvel te onderstrepen staat op ons event T-shirt de tekst Hell Yeah I did it”.

Schitterende omgeving

Dat het parcours, een afwisseling van heidevelden en naaldbossen, schitterende vergezichten heeft bewijst Stokvis met de woorden: “Bij helder weer kun je vanaf het parcours helemaal naar Zwolle kijken, toch zo’n 30 kilometer. Aan de andere kant is zelfs het stadion van Heracles Almelo te zien, dat ligt zo’n 16 kilometer verder. Maar ook rond het parcours is van alles te zien, omdat naast de Hoge Veluwe alleen in dit gebied korhoenders voorkomen. Er zijn in Nederland echt maar heel weinig wegen die zo mooi door de natuur lopen als die van ons, het is daardoor bijna on-Nederlands”.

Nightrun

Dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om op zaterdag een Nightrun over 6 kilometer te houden. “Dat is een echte beleving met bij de start in Nijverdal al vuurspuwers en steltlopers. Na de start lopen de deelnemers, voorzien van glow in the dark sticks naar de Sallandse Heuvelrug over de Toeristenweg het donker en de stilte in. Op zondag hebben we dan de 10 kilometer met start op de Holterberg en onze Halve Marathon voor een retourtje van de in 1929 geopende toeristenweg tussen Nijverdal en Holten. Wij zien er naar uit om heel veel lopers te verwelkomen in Nijverdal”.

Informatie en inschrijven kan via www.diepehelholterbergloop.nl

Foto: Martin Pieters

Clubs
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.