De Tilburgse Warandeloop is veel meer dan een cross

Bert
Bert Pessink Dinsdag, 7 november 2023
De Tilburgse Warandeloop is veel meer dan een cross
© Van de Waarschoot Fotografie

In september en oktober doen veel lopers en loopsters mee aan grote evenementen zoals de Dam tot Damloop, de 4 Mijl van Groningen, de Marathons van Amsterdam en Eindhoven en de Singelloop Utrecht. Aan het eind van november, als de herfst in volle hevigheid is losgebarsten, is het tijd voor de Warandeloop in Tilburg. Deze grootste cross van Nederland vindt zijn oorsprong in 1956 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een driedaags topevenement met internationale allure. Chiara Otten (34) woont in Tilburg, is looptrainer bij atletiekvereniging Attila en loopt al sinds 2013 mee met de Warandeloop.

‘In 2013 was ik net begonnen met hardlopen. Ik weet nog dat tijdens de Warandeloop het winters koud was en daarom liep ik in een dikke trui de 5 kilometer prestatieloop. Die eerste keer vond ik geweldig en sindsdien ben ik er elke editie bij geweest, steeds op de prestatieloop. De Warandeloop wordt gelopen in de Oude Warande, een stadsbos nabij de Tilburg University. Een goede cross hoort wat mij betreft in een bos vol herfstkleuren thuis. Crossen is voor mij lekker buiten spelen in de modder. Die Oude Warande waarin we lopen lijkt met zijn rechte paden overzichtelijk, maar ik raak er ook wel eens de weg kwijt als we hier trainen’, aldus Chiara.

De Warandeloop is met de Tilburg Ten Miles het hoogtepunt op de jaarlijkse Tilburgse hardloopkalender. De ervaren organisatie, die in het verleden twee keer zeer succesvol de Europese Crosskampioenschappen naar Tilburg haalde, weet jaarlijks met een uitgebreid programma duizenden loopliefhebbers naar de start te trekken.

DI 7 nov Warandeloop 1 eigen foto Chiara Otten

Chiara: ‘De Tilburgse Warandeloop is veel meer dan een cross! Het is op 25 en 26 november een totaalprogramma met wandelen, nordic walking, estafettes, businessruns, een peuterloop voor de allerkleinsten en drukbezochte recreatieve lopen van 5 of 10 kilometer. Daarbij een nieuwe scholierencross voor basisschoolleerlingen en voortgezet onderwijs en natuurlijk de vertrouwde wedstrijden van de jeugd tot de toppers. Bij de Warande by Night Tilburg University Urban Run op vrijdagavond 24 november speelt tijd geen rol, dit is een laagdrempelig sportief event waar het vooral draait om Brabantse gezelligheid. Bij deze Urban Run loop je op je eigen tempo zelfs door Tilburgse gebouwen heen. Als het competitieve niet zo belangrijk voor je is, dan zou ik daar eens meedoen.’

Voor de lopers die in november voor het eerst gaan crossen heeft Chiara twee nuttige tips: ‘Crossen is echt leuk om te doen, ga het bij de Warandeloop gewoon een keer ondervinden. Wen aan de zachte ondergrond, zeker als je normaal veel op de weg loopt. Vergeet ook niet je normale loopsnelheid aan te passen, want hardlopen op zachte bospaden is zwaarder dan je denkt.’

10 kilometer 5 kilometer Evenementen
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.