De Running Blind Dag: leuk voor lopers én buddy’s

Zondag, 15 mei 2016
De Running Blind Dag: leuk voor lopers én buddy’s
In 2007 richtte een aantal sporters met een visuele beperking Running Blind op, dat inmiddels een begrip is in de wereld van blinde en slechtziende hardlopers. Op zaterdag 11 juni is de vierde landelijke Running Blind Dag. Ook heel leuk voor buddy’s!

De Running Blind Dag vindt op 11 juni plaats bij Atletiekvereniging Atverni in Nieuwegein. Als loper en buddy kun je je gezamenlijk aanmelden voor dit evenement. Deelnemers die geen loopmaatje hebben kunnen zich net als buddy’s ook individueel inschrijven, zodat de organisatie duo’s kan maken. Deelname aan de Running Blind Dag is gratis en de afstanden zijn 5 en 10K. Vorig jaar deden er meer dan tachtig lopers en buddy’s mee.

Focussen

Op de website van Blind Running is Joleen Hakker één van de loopsters die vertelt hoe het is om blind hard te lopen. “Tijdens het lopen kan ik me helemaal focussen op mijn lichaam en mijn andere zintuigen. Je moet je begeleider natuurlijk ook vertrouwen. Afstapjes vind ik niet eng, ik heb sterke enkels. Maar opstapjes, daar kun je lelijk over struikelen.”

Communiceren

“Communicatie is heel belangrijk”, vervolgt Joleen haar verhaal. “Als je niets ziet, heb je geen idee van je houding, balans, techniek en snelheid. Ook moet je je begeleider steeds vertellen hoe je je voelt, of je harder wilt of als je het juist even moeilijk hebt. Dat kan hij niet altijd aan je zien.”

Niet moeilijk

Buddy’s zijn dus belangrijk tijdens de Running Blind Dag en ook bij blind running in het algemeen. Toch is samen met iemand met een visuele beperking hardlopen niet moeilijk, zegt Running Blind, als je je maar aan een paar regels houdt.

Regels

“Neem niets voor vanzelfsprekend aan, vraag wat helpt en wat je loper van je verwacht”, is één van die regels. “De loper bepaalt de snelheid, niet de buddy”, luidt een andere. En: “Ken je loper qua conditieniveau, verleden, angsten, hobby’s, ervaringen, et cetera.”

Meedoen aan de Running Blind Dag

Wil je meedoen aan de Running Blind Dag? Schrijf je dan gratis in via dit inschrijfformulier. Ben je blind en zoek je een buddy of wil jij wel iemands buddy zijn? Kijk dan eens hier of zich bij jou in de buurt een buddy of loper heeft aangemeld.

Bron: Running blind

Foto: CHEN WS / Shutterstock.com